Sportweekend: afsluiting schaatsseizoen in schaduw Ajax-PSV

Luis Suárez en Erik Pieters in duel tijdens Ajax-PSV in 2009. Foto NRC / Bas Czerwinski

Hoeveel waarde moet gehecht worden aan de opleving van PSV tegen Valencia en Sc Heerenveen? En pakt het in december nog afgeschreven Ajax de koppositie? Morgenmiddag de kraker tussen ’s lands meest gelauwerde clubs.

Als we op de statistieken afgaan is Ajax favoriet. De club won de laatste zes wedstrijden en dat is in deze competitie een hele prestatie. De ploeg van coach Phillip Cocu boekte sinds de winterstop geen enkele uitzege meer in de Eredivisie. In de eerste twaalf edities van de topper in de Arena won Ajax er maar twee, maar na 2008 wist PSV niet meer in Amsterdam te winnen.

Laatste winst Ajax in de Arena in 2010:

Wat vóór PSV spreekt is de wat magere score die de Amsterdammers tot nu toe behaalden in wedstrijden tegen de top zes: slechts één keer winst. Maar met een geestdriftig thuispubliek en veel vertrouwen is Ajax de favoriet. Morgen zal blijken in hoeverre Cocu zijn ploeg stabiel en sterk heeft kunnen maken.

Grootste zege PSV in Amsterdam uit 2005:

Vorig seizoen werd het 0-0 maar saai was het allerminst vanwege een rode kaart voor Ajacied Rasmus Lindgren en Luis Suárez die daarop besloot Otman Bakkal maar eens in zijn sleutelbeen te bijten. Alle drie spelen reeds elders, morgen zal Ajax het zonder Theo Janssen moeten doen wegens een schorsing. Bij PSV is iedereen fit en verdwijnt Georginio Wijnaldum waarschijnlijk uit de basiself. Aftrap: 16.30 uur.

Schaatsseizoen knalt eruit

Een gouden dag gisteren op de tweede van vier schaatsdagen in Heerenveen. Het WK afstanden is voor vrijwel alle landen het hoogtepunt van het seizoen, wij Nederlanders houden meer van allrounden. Toch werd het goud voor Sven Kramer op de 5 kilometer en voor Stefan Groothuis op de 1.000 meter niet lafjes ontvangen:

Bij de vrouwen was er zilver voor Ireen Wüst en brons voor Linda de Vries op de 1.500 meter. Vandaag staan voor de dames de 1.000 en 5.000 meter op het programma. Kramer kan weer voor goud gaan op de 10 kilometer waar Bob de Jong, vandaag tweede, voor revanche zal gaan. Morgen zijn er nog de 500 meters en ploegenachtervolgingen.

Klassieker in Vlaanderen

Gent-Wevelgem heeft qua naam dan wel niet de uitstraling van de grote Belgische voorjaarsklassiekers, maar het zijn wel de grote jongens die daar hard koersen. Tot de winnaars in de afgelopen tien jaar behoren Mario Cippolini, Tom Boonen, Oscar Freire, Thor Hushovd en Edvald Boasson Hagen. De laatste Nederlandse winnaar was Gerrit Solleveld in ’89. Morgen zijn alle ogen op Mark Cavendish gericht.

En dan verder nog…

Formule 1 in Maleisië. Op het circuit van Sepang in Kuala Lumpur wordt de tweede Grand Prix van het seizoen verreden. Vorige week was de opener een prooi voor Jenson Button (McLaren). En in Italië staat Juventus-Inter op de rol.