Wethouder doet aangifte na ‘seksrel’

De Wassenaarse wethouder Henk de Greef (VVD) heeft aangifte gedaan tegen drie raadsleden wegens smaad en laster. Dat maakte hij gisteren bekend na de publicatie van een onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens een nachtelijke nazit van een raadsvergadering op 13 februari. De Greef zou tijdens die bijeenkomst seksueel intimiderende opmerkingen hebben gemaakt tegen een vrouwelijk raadslid. Het onderzoek, uitgevoerd door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING), pleit de wethouder vrij.

De Greef sprak in zijn emotionele verklaring van een „politieke afrekening”. „Een paar raadsleden hebben geprobeerd mij ernstig te beschadigen.” Die schade „zal nooit meer weggaan”, vreest de wethouder. De Greef heeft aangifte gedaan tegen de raadsleden Mary-Jo van de Velde en Henk de Vries van WatWassenaarWil (WWW) en Ben Paulides van de eenmansfractie Democratische Liberalen Wassenaar (DLW). Deze twee oppositiepartijen brachten het vermeende ongepaste gedrag van De Greef door schriftelijke vragen in de openbaarheid. Dat deden zij een week nadat het incident zou hebben plaatsgevonden.

Het incident, dat bekendstaat als de ‘Wassenaarse seksrel’, is breed uitgemeten in de media en de lokale politiek. Acht van de twaalf bij de bewuste nazit aanwezigen hebben meegewerkt aan het onderzoek. Drie raadsleden van WWW en Paulides hebben medewerking geweigerd, omdat het onderzoek volgens hen niet breed genoeg was. WWW en DLW hadden ook de bestuurscultuur in Wassenaar onderzocht willen hebben. BING heeft zich beperkt tot de gebeurtenissen tijdens de avond en nacht van 13 op 14 februari. Verder betwisten de twee oppositiepartijen de onafhankelijkheid van het onderzoek, wegens de betrokkenheid van VVD-prominent en Wassenaarder Bas Eenhoorn als ‘bestuurlijke meelezer’.

BING komt tot de conclusie dat het onwaarschijnlijk is dat de „vermeende seksuele intimidatie” heeft plaatsgevonden. Het bureau is daar voor „99,5 procent” zeker van, zei onderzoeker Jaap ten Wolde gisteren.