Voor lezen is er even geen tijd

Geen literatuurliefhebber die de afgelopen twee weken tijd heeft gehad voor een boek. Vergeleken met het literaire tapijtbombardement op televisie in de Boekenweek is het WK voetbal een eenzame huurmoordenaar.

Terwijl we nog zaten te puzzelen op de vragen van de Avond van het Boek begon elders alweer een portret van Tom Lanoye, wat je eraan deed denken dat je de docu over Malaparte (een favoriet van Lanoye) van vier dagen eerder nog moet bekijken. Struikelend ren je intussen naar de buren voor een vierde laptop, want in Benali Boekt zet Tim Krabbé een oude versie van De renner weg als ‘heel slecht schrijven’. En heb ik van Van Dis in Indonesië nu één of twee afleveringen gemist? Wel net op tijd op de bank voor de film van Joost Conijn over A.L. Snijders. Maar, huh, dit is toch Peter Buwalda tijdens het AKO-diner? Het scenario had een zkv (zeer kort verhaal) van Snijders kunnen zijn, maar hoezo is dit nummer negen in een reeks van tien schrijversportretten? Wanneer, wanneer, kan ik dat nog zien, met triple splitscreen desnoods? Zo durf je na twee weken heel voorzichtig de televisie aan te zetten, doodsbang dat Lingo is vervangen door een film over kabbalistiek in het werk van Harry Mulisch.

Mag de tv weer veranderen in een letterloze woestijn met Wim Brands als verborgen waterbron? Mogen we weer lezen? Voorzichtig beginnen met het fraaie Hartstochtjes van Kees van Kooten – toch nog een beetje televisie. Koot bekijkt in het eerste verhaal een boek met de inventaris van de bibliotheek van Lucebert, waarin hij een bundel haiku’s van zijn eigen moeder aantreft. Dat is waar ook! Door alle tv helemaal vergeten de bibliotheek van Kees Fens te screenen. Een door studenten gemaakte inventaris staat op dbnl.nl: de boeken die Fens ‘dierbaar waren’ of waar hij later nog eens over dacht te schrijven. Geen werk van Kees van Kooten, wel Roel Bazens fotoboek met Koot en Bie-typetjes en een door Barbara van Kooten vertaald Engels boek. Verder blijkt dat Fens één boek van A.F.Th. van der Heijden had (MIM), en nul van Arnon Grunberg. Van Tim Krabbé alleen het Boekenweekgeschenk. Van Bernlef ook zijn Boekenweekgeschenk, maar geen Hersenschimmen. Wacht eens even... Hersenschimmen? Dat is waar ook: op 1 april gaat Benali Boekt over dat boek – het schijnt de mooiste aflevering van allemaal te zijn, met Bernlef in de sneeuw. Niet vergeten!

    • Arjen Fortuin