VN-Mensenrechtenraad: onderzoek naar Israëlische nederzettingen

. De VN-Mensenrechtenraad heeft gisteren voor het eerst in zijn geschiedenis besloten een onderzoek in te stellen naar de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Israël reageerde door het onderzoek ‘hypocriet’ te noemen.

De Mensenrechtenraad stemde in grote meerderheid voor een resolutie die onderzoek beveelt naar hoe de aanwezigheid van Israëlische nederzettingen op de Westoever de rechten van de Palestijnse bevolking mogelijk schendt. De resolutie werd aangenomen met 36 stemmen voor. Tien landen onthielden zich van stemming en alleen de Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Israël, stemde tegen de resolutie.

Volgens de Israëlische premier Netanyahu is het mensenrechtenorgaan van de VN „automatisch in meerderheid vijandig jegens Israël”. Hij wees erop dat de Mensenrechtenraad in totaal 91 beslissingen heeft genomen en dat 39 daarvan te maken hadden met Israël, terwijl landen als Syrië en Iran bijna nooit worden veroordeeld. De raad „moet zich voor zichzelf schamen”, aldus Netanyahu.

De Pakistaanse afgevaardigde, die de resolutie had ingediend, stelde dat een onderzoek nodig is, omdat het nederzettingenbeleid van Israël volgens hem in strijd is met het internationaal recht. nrc