Vliegt de politiehelikopter steeds vaker boven de stad?

Anna Jelsma uit Utrecht ziet steeds vaker politiehelikopters boven de stad. Klopt het dat de politie meer helikopters inzet? En alleen bij ernstige misdrijven, of ook preventief?

Die indruk kan goed kloppen. „We vliegen veel meer dan voorheen”, zegt een woordvoerder van de politie Utrecht. Niet alleen om milieudelicten op te sporen of om foto’s te maken. Maar ook naar aanleiding van meldingen. Woensdag werd er bijvoorbeeld een helikopter ingezet tegen twee Roemenen die een 86-jarige vrouw met een babbeltruc van haar sieraden hadden beroofd en er vervolgens in een auto vandoor gingen. De daders werden gepakt.

De helikoptervloot van de politie is de laatste jaren uitgebreid. De Politie Luchtvaartdienst heeft een vloot van acht helikopters. Zes lichte Eurocopters en twee middelzware AgustaWestlands. Die worden landelijk aangestuurd. Sinds 2010 is er een ‘rodeknopprocedure’: als er via 112 een melding binnenkomt van bijvoorbeeld een overval, gaat er ook een seintje naar de helikopterdienst.

In de afgelopen vijf maanden kwamen er vanuit het hele land 365 aanvragen voor luchtsteun, vertelt Dennis Janus, persvoorlichter van het KLPD. Eenderde werd afgewezen (bijvoorbeeld vanwege slecht weer of gebrek aan gerichte informatie). De rest werd gehonoreerd. Bij 36 vluchten werden er dankzij de helikopter één of meer verdachten opgepakt.

Afgelopen zaterdag in Amsterdam, bijvoorbeeld, kwam er ’s nachts een melding van een gewapende overval. De verdachten zouden ergens op een balkon zitten. Met warmtebeelden leidde de helikopter de politie naar de verdachten. Op de terugweg kwam er nog een melding van mishandeling in het Oosterpark. De helikopter kreeg twee mannen in het vizier in de bosjes. Nu is het Oosterpark ook een homo-ontmoetingsplek, maar deze mannen bleken inderdaad de verdachten, vertelt Janus.

In sommige steden wordt ook preventief gesurveilleerd, zoals in Rotterdam en Amsterdam. Tijdens het zogeheten Donkere Dagen Offensief – de wintermaanden waarin misdaad vaak toeneemt – vliegen in Rotterdam vaker politiehelikopters, met onder meer als doel overvallers af te schrikken.

Ook boven Amsterdam vliegen helikopters vaak preventief, vertelt een woordvoerder van het korps Amsterdam Amstelland. Ook daar zet de politie vaker dan voorheen helikopters in. Speciaal op koopavonden hangt er in Amsterdam preventief een helikopter boven de stad.

Ook een vraag voor deze rubriek? Mail naar vraag@nrc.nl