Vissers willen spiering, maar de vogels óók

„Het lijkt hier wel een bananenrepubliek”, zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. „De rechter bepaalt dat er niet op spiering mag worden gevist, maar vervolgens wordt er aan die uitspraak niet of in elk geval labbekakkerig uitvoering gegeven.”

De vogelbeschermers zijn boos op de provincie Friesland. Die verleende vorige week onverwacht een vergunning aan de Nederlandse Vissersbond om dit jaar, traditioneel in de maand maart, in het IJsselmeer op spiering te vissen. Spiering is in het IJsselmeer de voornaamste voedselbron van diverse vogelsoorten, zoals de visdief, zwarte stern en dwergmeeuw. „Te vrezen valt dat als gevolg van de spieringvisserij onder meer jonge visdieven dit voorjaar massaal zullen verhongeren”, aldus Vogelbescherming.

Afgelopen weekeinde schorste de Raad van State de vergunning. Dat heeft een onbekend aantal vissers er niet van weerhouden om maandag toch uit te varen. „En de provincie weigerde te handhaven”, aldus De Pater. Pas vanochtend om tien uur moesten de uitgevaren vissers hun netten hebben binnengehaald, op straffe van een dwangsom van 75.000 euro per dag. Intussen is naar schatting al meer dan een derde, misschien wel de helft, van alle spiering aan land gebracht van de hoeveelheid waarvoor oorspronkelijk toestemming was gegeven. De vergunning gold voor duizend ton ofwel één miljoen kilo spiering. De vis wordt vooral verkocht aan Zuid-Europese landen waar hij doorgaans als gefrituurde en gebakken vis wordt gegeten.

De provincie Friesland had twee maanden geleden de spieringvisserij nog verboden. Daartegen kwam de Nederlandse Vissersbond in het geweer. De vissers vroegen met succes opnieuw een vergunning aan.

Dat de provincie Friesland de vissers nog tot vanochtend de tijd heeft gegeven om hun visserij te staken, heeft te maken met „redelijkheid”, aldus een woordvoerder. „Vanochtend was volgens ons de kortst mogelijke redelijke termijn.”

De Vissersbond zei gisteren en vandaag niet te kunnen reageren.

    • Arjen Schreuder