Verdubbeling dronken meisjes op eerste hulp

Het aantal meisjes dat met een alcoholvergiftiging moet worden behandeld op de eerste hulp is in de afgelopen jaren verdubbeld. In 2010 melden zich 101 procent meer tienermeisjes tussen de 15 en 19 jaar in het ziekenhuis vergeleken met vijf jaar daarvoor. Dat blijkt vanochtend uit cijfers van stichting Consument en Veiligheid.

Het totaal aantal alcoholvergiftigingen in de categorie 15 tot 19 jaar steeg met 82 procent. Naast een verdubbeling bij de meisjes, dronken ook de jongens meer. Daar steeg het aantal vergiftigingen met 66 procent. De grootste stijging vond plaats tussen 2005 en 2007. Daarna stabiliseerde het aantal ‘comazuipers’.

Jaarlijks worden zo’n 2300 jongeren tussen de 10 en 24 jaar met een alcoholvergiftiging geholpen in het ziekenhuis. Ruim de helft valt in de categorie 15 tot 19 jaar. Een op de tien is jonger dan 15 jaar. Van alle slachtoffers wordt 40 procent in het ziekenhuis opgenomen.

Zo’n 24 duizend jongeren belanden jaarlijks in het ziekenhuis omdat zij gewond zijn geraakt na een ongeluk of vechtpartij terwijl zij daarvoor te diep in het glaasje hebben gekeken.