Valse promotie door Groupon

Een medewerker van Groupon, een site die klanten van groepsaanbiedingen laat profiteren, heeft zich op een forum voorgedaan als multiple sclerose (MS) patiënt. Zo wilde hij een kortingsactie promoten. Dit meldde de website Higherlevel.nl gisteren.

‘Gokkie’ schrijft op MSweb.nl: „Lichamelijk ben ik er echt slecht aan toe en heb nauwelijks kracht of zin om te typen op een computer. Gelukkig wordt er goed voor mij gezorgd en ik ben klaar om te vechten. Sinds kort heb ik in Amsterdam een hele goede personal trainer gevonden.” Daaronder plaatste de medewerker een link naar een Groupon kortingsactie voor een personal trainer. Higherlevel, een ondernemersforum dat wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken, publiceerde gisteren een artikel met links naar misleidende activiteiten op meerdere fora. Groupon spreekt over een ‘op zich staand geval’. „Dit gedrag accepteren wij niet. Het arbeidscontract is per direct beëindigd”, meldt het bedrijf.

Higherlevel is blij dat Groupon aandacht besteedt aan de kwestie, maar twijfelt of het maar om één medewerker gaat. Op de website wordt gesproken over „medewerkers die op georganiseerde en gestructureerde wijze Nederlandse en buitenlandse fora vervuilen, acterend vanaf een geanonimiseerd account.”

Groupon heeft intern onderzoek ingesteld en wil op dit moment niet verder op de kwestie ingaan. Jens van de Brink, media-advocaat bij Kennedy Van der Laan, zei gisteren tegen Spitsnieuws dat Groupon op grond van richtlijnen van de Consumentenautoriteit een civielrechtelijke boete van maximaal 4,5 ton riskeert.