Uitgelicht

Film

The Bourne Ultimatum (Paul Greengrass, 2007, VS/D). Derde Bourne-film, één lange adrenaline opstuwende achtervolging waarin de kijker deelgenoot wordt van Bournes mentale desoriëntatie. Matt Damon is zijn geheugen kwijt en moet uitvinden wie hij is. Hij handelt alleen instinctief en volgens geprogrammeerde reactiepatronen die van hem ooit de beste killer van de CIA maakten. Maar die CIA jaagt nu op hem.RTL5, 20.30-22.40u.

Fool’s Gold (Andy Tennant, 2008, VS). In romantische avonturenkomedie zoeken Matthew McConaughey, zijn knipperlichtliefje Kate Hudson (die hem al eens het hoofd op hol bracht in How to Lose a Guy in 10 Days) en de wereldvreemde multimiljonair Donald Sutherland hun fortuin in de schatrijke diepten van de Caribbean. Ook met bad guys.SBS6, 20.30-22.50u.

Strajk - Die Heldin von Danzig (Volker Schlöndorff, 2006, D/PL). Het waargebeurde verhaal van de Poolse kraandrijver Agnieszka Kowalska, die een grondlegger werd van de verboden Poolse vakbond Solidarnosc. Deze alleenstaande moeder, 1,56 meter groot en bijna-analfabeet, pikt het niet als op de werf waar ze werkt een arbeider om het leven komt en de aan het ongeval schuldige directie zijn verantwoordelijkheid niet neemt. Samen met collega Lech Walesa komt ze in opstand tegen het systeem en ze organiseren een staking die in heel Polen weerklank vindt.Arte, 21.45-23.25u.

Shooter (Antoine Fuqua, 2007, VS). Paranoiathriller met Mark Wahlberg als onvervalste redneck die slachtoffer wordt van een complot om een aanslag op de president te plegen. De reeks achtervolgingen en valkuilen zijn alleen adrenalineverhogend voor kijkers die niet in de wakken in het plot schaatsen. RTL5, 22.40-01.15u.

Min Dit (Miraz Bezar, 2009, TUR/D). Eerste film van Berlijner Bezar speelt in het zuidoosten van Turkije. De tienjarige Koerdische Gülistan, haar jongere broertje Firat en de paar maanden oude baby Dilovan zijn plotseling alleen op de wereld als hun ouders, voor de ogen van hun kinderen, door Turkse veiligheidstroepen zijn vermoord. Als het geld op is en alle huisraad verkocht komen ze op straat te staan. Baby Dilovan is dan al gestorven. Op straat kunnen ze net overleven en beramen ze wraak op de man die hun ouders doodschoot. Ned.2, 23.20-01.00u.

Last Dance (Bruce Beresford, 1996, VS). Jonge ambtenaar Rob Morrow probeert het bureau van de gouverneur te overtuigen gratie te verlenen aan de ter dood veroordeelde dubbele moordenares Sharon Stone. Die wekt in deze film voornamelijk de lachlust op met de speciale make-up die haar huid verschilfert, een rommelige coiffure waar kappers urenlang aan hebben zitten prutsen en de steeds weer andere accenten aan de voorgeschreven gevangeniskleding.Eén, 23.30-01.10u.

Informatief

Coast: The Netherlands. Britse serie over kustlijnen. Vandaag over de Deltawerken en de recente geschiedenis van Texel, waar tijdens WO II deserteurs van het Brits-Indische leger collaboreerden met de Duitsers. Ook aandacht voor de tulpenmanie in de zeventiende eeuw en voor Friese koeien.BBC 2, 20.00-20.30u

Drukte in de dierentuin. Serie die elke werkdag wordt uitgezonden, over het leven van dieren en het werk van hun verzorgers in vijf dierentuinen. SBS6, 20.00-20.30u.

De waan van de dag. Programma over media. Vanavond met o.a. hoofdredacteur RTL Nieuws Harm Taselaar en journaliste Naeeda Aurangzeb. Ned.2, 20.50-21.20u.

Zembla: de verzuimpolitie. Omdat zieke werknemers geld kosten, schakelen bedrijven callcenters in die de afwezige werknemer bellen en bestoken met vragen over de klachten. Alles verdwijnt in dossiers. Grootste verzuimbedrijf in Nederland is VerzuimReductie in Hengelo, geleid door oud-autohandelaar Marcel Wenting en oud-profvoetballer Jan van Halst. Ned.2, 21.20-22.00u.

Amusement

The Duchess. Brits, op feiten gebaseerd kostuumdrama. Het verhaal van een beeldschone aristocrate (Keira Knightley) die gevangen zit in haar huwelijk met een hertog (Ralph Fiennes). Hij doet het met de dienstmeid; zij heeft een gat in haar hand en houdt van feesten, mooie kleren en gokken. En ze is tot over haar oren verliefd op een jonge politicus. Overigens werd deze Duchess of Devonshire geboren als Lady Georgina Spencer en is ze een voorouder van prinses Diana. Canvas, 22.20-00.05u.

Radio

De vrijdag van Vredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan, het Groot Omroepkoor o.l.v. Simon Halsey, sopraan Géraldine Chauvet, tenor Andrew Staples en bas Thomas Oliemans in Roméo et Juliette van Berlioz.Radio 4, 20.02-23.00u.