Suddersparen

Een sudderplaat met bulten of ribbels of met lucht tussen twee lagen gooit warmte weg. Ook de kleinste gasvlam is nog te heet voor het ware sudderen. Een deel van de warmte van de gasvlam moet afgevoerd worden, wil men dat het langzaamaan gaat met de stoverij in de pan. Energieverspilling is het.

Nou kost koken een huishouden relatief weinig energie. Je kunt er niet spectaculair op bezuinigen. Maar er zat iets in de brievenbus dat eventjes tot de verbeelding sprak van het Zeeuws Meisje in ons: het kan zuiniger. Twee sudderplaten uit Zwitserland in twee maten. Op de kartonnen enveloppe waarin ze waren verpakt, stond behalve de naam van de fabrikant, Kuhn Rikon, geschreven: ‘energysaver’.

De plaat met een doorsnee van 24 centimeter kost 35 euro. Een ietsje grotere, 28 centimeter, moet 40 euro kosten. De platen worden niet alleen sudderplaten genoemd, maar ook warmteverdelers. Dat is in dit geval een betere benaming.

Ze waren eerder op de Nederlandse markt, van een andere fabrikant. Schijven van gehard (geanodiseerd) aluminium uit Amerika, van het merk Calphalon. De Amerikaanse fabrikant stopte ermee en een Nederlandse kookwinkelier zocht naar andere. Hij vond ze in Zwitserland. Zelfde materiaal als het Amerikaanse, maar dikker; zes millimeter.

Geweldig keukengerei. Aluminium geleidt warmte goed en maakt koken in bijvoorbeeld ouderwetse geëmailleerde stalen pannen stukken makkelijker. Het aluminium verdeelt de warmte over de hele bodem van de pan. De platen zijn door hun goede warmteoverdracht geschikt om brood op te roosteren. Crêpes gaan ook fantastisch. En de plaat hoeft niet eens op een vlam om toch, veel sneller dan andere materialen, bevroren voedsel te helpen ontdooien.

Joost (of Karel Knip) mag weten hoe het werkt. Of het aluminium slurpt warmte op uit de omgeving en geeft het snel door aan de diepvries die erop ligt, of het aluminium neemt de vrieskou op om direct aan de omgeving af te staan.

Maar verdienen we het aankoopbedrag ook snel terug aan de energiebesparing die de verpakking belooft?

De productmanager van Kuhn Rikon heeft twee weken nodig om een antwoord op de vraag te formuleren maar komt er dan rond voor uit. Van besparen is geen sprake.

„De energysaver is er in de eerste plaats om uw pannen tegen verkleuring door de gasvlam te beschermen. Wat uw vraag betreft kunnen we stellen dat in vergelijking met koken zonder de plaat onder uw pan, de besparing op energie minimaal is.”

Ofwel nul, ofwel kost hij eerder meer dan minder.

En dan deemoedig: „Uw vraag is voor ons aanleiding om ons er nog eens in te verdiepen en we overwegen de naam van het product te veranderen en de besparingsclaim achterwege te laten.”

Vragen helpt.