Steeds meer weerstand tegen illegalenquotum

Steeds meer burgemeesters zijn tegen de plannen van het kabinet om de politie dit jaar 4800 illegalen over te laten dragen aan de Dienst Terugkeer en Vertrek. Volgens onderzoek van tv-programma Nieuwsuur hebben onder andere de VVD-burgemeesters Van Aartsen (Den Haag) en Jorritsma (Almere) kritiek.

Ook de burgemeesters van Amsterdam, Utrecht, Groningen, Leeuwarden en Rotterdam kunnen zich niet vinden in de plannen. De burgemeesters willen geen extra agenten voor het oppakken van illegalen inzetten.

Politie moet scherper controleren op illegalen

Het kabinet heeft afgesproken dat de politie scherper gaat controleren op illegalen die misdrijven plegen of overlast veroorzaken, maar ook op uitgeprocedeerde asielzoekers en andere vreemdelingen die geen verblijfsvergunning hebben. De vreemdelingenpolitie moet dit jaar 4800 illegalen vangen. In 2011 waren dat er 3530 en in 2010 4355.

‘Ongelukkig plan’

Eberhard van der Laan (Amsterdam) vindt het ‘geen gelukkig plan’. Hij vindt het vreemd dat de landelijke politiek tegen quota is voor bijvoorbeeld het aantal bonnen dat moet worden uitgedeeld voor achterlichten die het niet doen, maar wel achter een illegalenquotum staat.

Plannen stuitten op veel kritiek

De plannen van het kabinet stuitten al snel op veel kritiek. Volgens Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP zou het quotum ‘onhaalbaar’ zijn. Burgemeester van Katwijk Jos Wienen, ook voorzitter van de asielcommissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, waarschuwde eerder voor een ‘heksenjacht’. Ook oppositiepartijen PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie verzetten zich tegen het beleid.

    • Judith Laanen