Soldaten plunderen hoofdstad Mali na staatsgreep

Mensen lopen door wat over is van een verzekeringsbedrijf in de hoofdstad van Mali, Bamako. Vandaag plunderden rebellen, die gisteren een staatsgreep pleegden, de stad. Foto Reuters / Adama Diarra

Soldaten hebben benzinestations geplunderd en auto’s gekaapt in Bamako, de hoofdstad van Mali, meldt persbureau Reuters. De plunderingen komen 48 uur na een militaire staatsgreep.

Inwoners van Bamako zeggen dat het plunderen heeft geleid tot tekorten en dat de brandstofprijzen verdubbeld zijn in de afgelopen 24 uur. Hoewel de meeste winkels, benzinestations en bedrijven gesloten zijn, gingen sommige bewoners toch de straat op om te zoeken naar benodigdheden. Ook burgers zouden nu meedoen met de plunderingen.

Mensen zouden bang zijn voor de soldaten, zo zegt een inwoner tegen persbureau Reuters:

“Vaak pakken de soldaten af wat je in je auto hebt, of ze dwingen je uit te stappen en nemen de auto in beslag. Soms plunderen ze zelf de winkels.”

Volgens de Afrikaanse Unie is de Malinese president Amadou Toumani Toure in veiligheid. Jean Ping, hoofd van het comité van de Afrikaanse Unie, zegt tegenover persbureau Reuters na een bijeenkomst van de Vrede- en Veiligheidsraad in Addis Ababa:

“Er is ons verteld dat de president in veiligheid is, en dat deze beschermd is door een aantal vertrouwelingen. De president is in Mali, en niet ver van Bamako, dat weten we zeker. De mensen die hem beschermen bevestigen dat aan ons.”

Eerder vandaag werd bekend dat Mali tijdelijk lid-af is van de Afrikaanse Unie, in afwachting van de gevolgen van de staatsgreep van gisteren. De coupplegers sloten alle landsgrenzen en het vliegveld. Eerder werd al bekend dat de rebellen de grondwet hebben opgeschort en een avondklok hebben ingesteld.