Selexyz praat met zes eventuele kopers

Foto AFP/Menahem Kahana

Boekhandel Selexyz is met zes partijen in overleg over een eventuele overname van de zestien boekhandels. Dat meldt de NOS vanavond.

Een woordvoerder meldt dat de gesprekken dit weekend voortduren, en hoopt maandag meer nieuws te kunnen melden.

Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd, zo maakte het bedrijf achter boekhandels als Donner in Rotterdam, Scheltema in Amsterdam en Verwijs in Den Haag eerder vandaag bekend.

Volgens Selexyz hebben de bank en de schuldeisers het niet eens kunnen worden met een potentiële nieuwe investeerder.

De winkelketen schreef in een persbericht:

“Ondanks de relatief goede resultaten in winkel- en internetomzet van de Boekenweek is er onvoldoende liquiditeit in kas om de winkelhuur en salariskosten te kunnen betalen. Daarom is besloten surseance van betaling aan te vragen.”

Keten in 1753 ontstaan uit drukkerij/handel

Het bedrijf stamt van origine uit 1753, toen Dirk Kemink in Utrecht een drukkerij annex boekhandel opende.

Selexyz is inmiddels uitgegroeid tot de boekhandelketen met de grootste omzet van Nederland en heeft van alle boekhandels ook de meeste mensen in dienst.

Selexyz heeft voornamelijk te lijden van de verkoop van boeken online. Enkele jaren terug had het bedrijf de kans om bol.com over te nemen voor 200.000 euro. Oud-directeur van Selexyz, Matthijs van der Lely, vertelde hierover onlangs in Elsevier dat de beslissing om Bol.com niet te kopen de grootste fout van zijn leven is geweest.