‘Schutter Afghanistan aangeklaagd voor zeventien moorden’

Bales wordt op dit moment in een militaire gevangenis in Fort Leavenworth in Kansas vastgehouden. Foto AFP / Julie Denesha

De Amerikaanse militair Robert Bales die in Afghanistan het vuur opende op burgers wordt aangeklaagd voor de moord op zeventien mensen. Dat meldt persbureau AP.

Bales wordt tevens zes pogingen tot moord ten laste gelegd en zes gevallen van zware mishandeling, als ook plichtsverzuim en andere schendingen van de militaire wet. Dat zegt een officiële bron op voorwaarde van anonimiteit, omdat de aanklacht nog niet naar buiten is gebracht.

Talibaan wil wraak

Een woordvoerder van de Afghaanse Talibaan zegt dat er “zeker wraak” wordt genomen op de Amerikaanse troepen en hun bondgenoten in Afghanistan. Hij zegt dat de Talibaan geen vertrouwen heeft in het proces tegen Bales.

Op zondag 11 maart verliet onderofficier Bales in alle vroegte het militaire kamp in Kandahar, volgens sommige berichten in beschonken toestand. Hij liep naar een dorpje in de buurt, drong drie verschillende huizen binnen en schoot in totaal zeventien mensen dood. Onder hen waren negen kinderen. Daarna liep hij terug naar het kamp en gaf hij zichzelf over aan zijn autoriteiten.