Oorlog, droogte en verse groente

A villager works alone on agricultural plots that has been newly planted with vegetable seeds near a U.S. military base in Jalalabad, eastern Afghanistan March 22, 2012. REUTERS/Erik De Castro (AFGHANISTAN - Tags: AGRICULTURE MILITARY) REUTERS

Het is een bijna futuristisch gezicht, als de ingezoomde oppervlakte van een microchip. Maar wat we zien is allesbehalve modern: het zijn zaaivelden in Afghanistan. En een dorpeling, alleen aan het werk op de uitgestrekte vlakte.

Deze velden liggen vlakbij een Amerikaanse militaire basis bij de stad Jalalabad, in het oosten van het land. Ze zijn net aangelegd. Er worden groenten verbouwd.

Slecht eenachtste van Afghanistans 65 miljoen hectare land is vruchtbaar genoeg om gewassen in te groeien. Maar minder dan de helft wordt daadwerkelijk verbouwd. Jaren van oorlog, en aanhoudende extreme droogte, eisen hun tol.

Jalalabad is de hoofdstad van de provincie Nangarhar, strategisch gelegen op de belangrijkste verbinding tussen Kabul en de Pakistaanse stad Peshawar. Het gebied was lange tijd een thuisbasis van de Talibaan, nu staat daar de grootste legerbasis van het land.

Afgelopen zomer stegen er twee helikopters op van de basis, niet ver van deze zaaivelden. Ze vlogen er waarschijnlijk overheen. Ze gingen door naar Pakistan, om Osama Bin Laden te doden.