EU-reisverbod voor vrouw Assad, banktegoeden bevroren - ‘speldenprik’

Asma en Bashar al-Assad bij een stembureau op 26 februari, de dag van het referendum in Syrië. Foto AP / SANA

Asma al-Assad, de vrouw van de Syrische president Bashar al-Assad, zal vanaf morgen niet meer mogen reizen in de EU. Ook worden haar banktegoeden in Europa bevroren.

Dat stellen Europese diplomaten in aanloop naar het overleg van Europese ministers van Buitenlandse Zaken later vandaag.

Alle vier de leden van de familie Assad (en ook acht ministers) krijgen later vandaag beperkingen opgelegd. Voor president Assad golden deze al.

NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants betwijfelt echter of de maatregelen juridisch wel mogelijk zijn. Asma al-Assad is van oorsprong Brits. Dat maakt dat de EU haar in ieder geval waarschijnlijk geen reisverbod in Groot-Brittannië kan opleggen. En of dat in de rest van de EU wel kan, lijkt haar “voer voor advocaten.”

Kans is klein dat familie Assad onder de indruk is van sancties

De reisbeperking en de bevriezing van privétegoeden zijn onderdeel van de laatste ronde sancties, die er op is gericht het gewelddadige onderdrukken van de opstand in Syrië te stoppen.

De beslissing dient vanmiddag in Brussel door de EU-ministers van Buitenlandse Zaken definitief te worden bekrachtigd.

Roelants denkt niet dat de familie Assad erg onder de indruk zal zijn.

“Het is natuurlijk niet zo dat Syrië zijn wapens koopt met de tegoeden van Asma al-Assad. Het is een speldenprik. Ook al omdat zij in deze omstandigheden waarschijnlijk niet van plan was om naar Europa te reizen. Ze bestelt haar spullen uit Parijs gewoon op internet.”

Maar waarom neemt de EU deze maatregelen dan? Roelants:

“De EU moet toch wat. Niemand wil gewapend ingrijpen in Syrië en niemand wil wapens leveren aan de oppositie. Dan blijft er niet veel meer over dan het vredesplan van Kofi Annan steunen en dit soort speldeprikken uitdelen.”

Asma al-Assad neemt het veelvuldig op voor haar man

Het Syrische regime wordt ervan beschuldigd het afgelopen jaar duizenden betogers gedood te hebben, vooral in de steden Hama en Homs. De oppositie eis daarom het aftreden van president Assad. Afgelopen maand nam Asma al-Assad het veelvuldig op voor haar man.

Zo schreef ze in een mail aan The Sunday Times dat ze erg druk in de weer is met het overbruggen van tegenstellingen, het opzetten van een dialoog en het troosten van de nabestaanden van mensen die slachtoffer zijn geworden van het geweld.