Omstreden Romafamilie krijgt een sloopwoning

Een deel van het gezin krijgt een sloopwoning aangeboden. De anderen staan volgende week definitief op straat.

Utrecht. Er is onderdak gevonden voor een deel van de omstreden Romafamilie Nicolich. Daarover is de gemeenteraad in Utrecht gisteren geïnformeerd. De familie woont nu in een door de gemeente beschikbaar gestelde vervallen villa in De Meern, maar die moet zij verlaten.

Een deel van het gezin – met vier kleine kinderen – krijgt voor een jaar een sloopwoning in Utrecht aangeboden door het Leger des Heils. Het andere deel, een moeder met drie volwassen zoons, staat volgende week definitief op straat.

De familie zwerft al jaren door Utrecht en omgeving. Twee jaar geleden creëerde Utrecht speciaal beleid voor het gezin, met name vanwege de jonge kinderen. De gemeente stelde een woon- en begeleidingscontract op, maar dat werd slecht uitgevoerd. Eind vorig jaar kreeg de familie een huis toegewezen in Maarsbergen, maar daar wilde het niet gaan wonen wegens doodsbedreigingen.

De onrust rond de familie leidde onlangs tot grote ophef in de raad. Wethouder Isabella (PvdA) gaf toe dat Utrecht „gefaald” had in de opvang en informatievoorziening aan de raad. Tegen burgemeester Wolfsen werd een motie van wantrouwen ingediend, maar deze kreeg geen brede steun. Onlangs werd bekend dat een andere tak van de familie uit hun huis in Vleuten wordt gezet. De afgelopen jaren kwamen er ruim honderd klachten over hen binnen. nrc