Oeps. De campagneadviseur treedt op de voorgrond

Je baas heeft een probleem. Politieke vijanden schilderen hem af als onbetrouwbaar, een flip-flopper die voortdurend van gezicht verander. De baas zelf werkt daar soms ook een handje aan mee. Wat doe je: opkomen voor de baas. En dat is wat Eric Fehrnstrom, vertrouweling en de belangrijkste strateeg van Mitt Romney, de afgelopen dagen deed.

Je baas heeft een probleem. Politieke vijanden schilderen hem af als onbetrouwbaar, een flip-flopper die voortdurend van gezicht verander. De baas zelf werkt daar soms ook een handje aan mee.

Wat doe je: opkomen voor de baas. En dat is wat Eric Fehrnstrom, vertrouweling en de belangrijkste strateeg van Mitt Romney, de afgelopen dagen deed. Hij stapte uit zijn vertrouwde rol van spindoctor op de achtergrond, en gaf een interview aan CNN. De vraag aan Fehrnstrom (gesteld door komiek John Fugelsang) was of Romney niet te ver naar rechts was opgeschoven in zijn bittere gevecht met Rick Santorum en Newt Gingrich, waardoor zwevende kiezers hem in november laten vallen. Fehrnstrom:

Everything changes. It’s almost like an Etch A Sketch. You can kind of shake it up and restart all over again

Niet erg handig om je baas, ervan beschuldigd steeds van mening te veranderen, te vergelijken met een kinderspel waarbij het juist gáát om verandering. De symboliek lag er zo dik bovenop dat Romney’s tegenstanders zich natuurlijk meteen lieten filmen met Etch A Sketch. Dit gaan we de komende weken nog heel, heel vaak terughoren. En ook de Democraten spelen er, een tikje voorspelbaar, op in met dit spotje:

En daarmee heeft Eric Fehrnstrom een euforisch weekje voor Romney veranderd (winst in Illinois!) in een zoveelste pr-debacle. De 50-jarige Fehrnstrom werd tot nu toe altijd gezien als het stabiele baken achter Romney, iemand die zijn baas disciplineert en zijn campagne tot in detail regelt. De saaie town halls waarin Romney zijn vaste tekst opzegt over de economie komt uit de koker van Fehrnstrom. Hij vindt dat Romney moet praten over zaken waar hij goed in is, en veel van afweet. Economie dus. Voor spontane fratsen is vrijwel geen ruimte.

Dit portret in The New York Times, en deze in The Washington Post, zijn opvallend lovend over de oud-journalist uit Massachusetts. Ik kan uit eigen ervaring ook zeggen dat Fehrnstrom in de Romney-karavaan de enige is die tijd vrijmaakt voor de buitenlandse pers. De rest van de Romney-entourage wordt altijd angstvallig uit de wind gehouden.

Fehrnstrom, hoe bekwaam ook, brak met de belangrijkste regel voor campagneadviseurs. Zorg nooit dat je zelf het nieuws wordt. Blunders maken de kandidaten, jij ruimt de scherven op.