Obama wil Jim Yong Kim als president Wereldbank - handreiking richting China

Jim Yong Kim, zeer waarschijnlijk de nieuwe president van de Wereldbank. Foto Reuters / Bruno Domingos

President Obama heeft Jim Yong Kim voorgedragen als nieuwe president van de Wereldbank. Dat bevestigt persbureau AP. Met de voordracht is de daadwerkelijke benoeming van Kim nog slechts een formaliteit.

Kim volgt Robert Zoellick op. Obama maakte de benoeming bekend in het Witte Huis. Obama benadrukte dat Kim veel ervaring heeft binnen de ontwikkelingssamenwerking en dat dit onontbeerlijk is om een organisatie als de Wereldbank kundig te leiden. De Wereldbank houdt zich met name bezig met armoedebestrijding en het stimuleren van ontwikkeling wereldwijd.

Kim is zowel arts als antropoloog. Hij is mede-oprichter van de organisatie Partners in Health en voormalig directeur van de hiv/aids-afdeling van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Ook was hij professor aan de gerenommeerde Harvard Universiteit.

Kim werd in 1959 geboren in het Zuid-Koreaanse Seoul, maar verhuisde op zijn vijfde met zijn familie naar de Verenigde Staten. Obama stelde dat hij zich geen betere president van de Wereldbank kan voorstellen dan Kim.

Benoeming Kim is handreiking naar landen als China

Volgens economisch commentator Maarten Schinkel van NRC Handelsblad is Kim een slimme keus. De president van het prestigieuze Amerikaanse Dartmouth College is immers Amerikaan, maar heeft vanwege zijn Koreaanse wortels toch ook duidelijke binding met de niet-Westerse wereld.

Er woedt wereldwijd al tijden een discussie over de vraag waarom alleen Amerikanen president van de Wereldbank kunnen worden (en alleen Europeanen van het IMF). Sinds de oprichting van de twee zusterorganisaties in 1944 is dat altijd het geval geweest. Bij de Wereldbank zijn 187 landen aangesloten.

Opkomende economieën als Brazilië, India en vooral China eisen meer invloed binnen deze monetaire en internationaal economische organisaties. En die oproep krijgt steeds meer gewicht nu hun aandeel in de wereldeconomie snel groeit.

Tot op heden deden Europa en de VS echter gewoon wat zij zelf wilden. Maar de benoeming van Kim lijkt nu toch duidelijk een handreiking in de richting van landen als China.