Na 'Toulouse' is Sarkozy staatsman op campagne

President Sarkozy kon zich door de aanslagen in Toulouse profileren als een staatsman. Hij legt de nadruk op een ‘sterk Frankrijk’, toevallig zijn campagneleus.

Amper anderhalf uur nadat een anti-terreureenheid van de Franse politie in Toulouse de moordenaar Mohammed Merah had neergeschoten, draaide de campagnemolen voor de Franse presidentsverkiezingen alweer op volle toeren. Het was Nicolas Sarkozy die in zijn rol als president van de republiek de debatten, die volgens sommigen nooit hadden stilgelegen, opnieuw aanzwengelde. In een toespraak vanuit het presidentiële paleis Elysée, live uitgezonden op televisie, kondigde hij enkele maatregelen aan om moslimextremisme te bestrijden.

Zo wil Sarkozy het bezoeken van ‘moslimextremistische websites’ strafbaar stellen, net als het bezoeken van opleidingskampen van Al-Qaeda in Pakistan en Afghanistan. De twee voorstellen zijn rechtstreeks terug te leiden tot de informatie die vrijkwam over Merah (23), de Fransman van Algerijnse origine die zeven mensen vermoordde, onder wie drie militairen van Noord-Afrikaanse origine en drie jonge joodse kinderen.

Sarkozy, kandidaat om zichzelf op te volgen, kon weer even het beeld neerzetten van de daadkrachtige staatsman die snel beslissingen neemt. Hij gebruikte niet toevallig enkele keren het Franse woord ‘fort’, sterk. Het motto waarmee Sarkozy campagne voert, luidt: La France forte, het sterke Frankrijk.

De president hoopt dat de nadruk in de campagne meer op veiligheid komt te liggen, een thema waarbij de Fransen meer vertrouwen hebben in hem dan in de socialistische kandidaat François Hollande. Maar er resten nog vier weken tot de eerste ronde van de presidentsverkiezingen en dat kan ook in het nadeel werken van Sarkozy. Als de inlichtingen- en veiligheidsdiensten het gevaar van Merah hebben onderschat en het onderzoek naar hem te traag op gang is gekomen, zoals steeds harder wordt geopperd, kan dat ook negatieve gevolgen hebben voor de campagne van Sarkozy. Dan wordt de man van het sterke Frankrijk de president die faalde bij het tegenhouden van een moslimextremist, zoals een woordvoerder van de PS gisteren al zei.

Dat werd vanochtend hard weerlegd door de woordvoerders van Sarkozy, die beweren dat Hollande een man is zonder ervaring, die mijlenver afstaat van de werkelijkheid. En zo is amper twee dagen na de begrafenis van de zeven slachtoffers van Merah de woordenstrijd weer begonnen, harder dan voordien.

Het is juist die bitse toon waarvoor de centrumkandidaat François Bayrou deze week herhaaldelijk waarschuwde. Volgens hem is het debat, waarbij verwijten in het rond vliegen en mensen en gemeenschappen tegen elkaar worden opgezet, mede verantwoordelijk voor het ruwe maatschappelijke klimaat waarin extremen beter gedijen. Dat kwam Bayrou weer op felle kritiek te staan van Marine Le Pen van het rechts-nationalistische Front National.

Vanochtend bleek uit een nieuwe peiling, de eerste sinds duidelijk werd wie achter de ‘scootermoorden’ in Toulouse zat, dat de achterstand van Sarkozy op Hollande inderdaad kleiner wordt. Hollande zou in de eerste ronde 29,5 procent van de stemmen behalen, een lichte daling, Sarkozy stijgt twee procentpunten tot 28 procent; een statistisch verwaarloosbaar verschil. Een ander gegeven uit de peiling is minder goed nieuws voor Sarkozy: 73 procent van de kiezers vindt nog steeds dat bestrijding van de werkloosheid het belangrijkste thema is; juist op dat punt scoort Hollande veel beter dan Sarkozy.

Grootste verrassing is dat de derde man nu Jean-Luc Mélenchon van het extreemlinkse Front de Gauche is geworden, die 14 procent van de kiezers achter zich weet. Hij heeft een verwaarloosbare voorsprong van 1 procent op Marine Le Pen, die 2 procentpunten zakte, naar 13 procent.

Reconstructie: pagina 11