‘Merah had aanslag school Toulouse niet gepland’

Mensen verzamelden zich vanmiddag in Toulouse om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken. Aanwezigen dragen een spandoek met de tekst: Leef samen in gelijkheid en waardigheid. Foto Reuters/Jean-Philippe Arles

Mohamed Merah had de aanslag op de joodse school in Toulouse niet gepland. Hij besloot pas tot de aanslag toen zijn eigenlijke doelwit, een Franse militair, hem was ontsnapt. Dat heeft het hoofd van de Franse inlichtingendiensten Ange Mancini vandaag laten weten.

Toen Merah maandag te laat arriveerde op de plaats waar hij zijn beoogde slachtoffer wilde ombrengen zette hij ‘opportunistisch’ koers naar de nabijgelegen joodse school, zei Mancini tegen televisiezender France-24. Bij de ingang van de school schoot de zelfverklaarde Al-Qaeda-aanhanger vervolgens drie kinderen en een rabbijn dood.

Merah, een 23-jarige man van Algerijnse afkomst, is gisterochtend in de Zuid-Franse stad doodgeschoten na een urenlange belegering van zijn appartement. Behalve voor de aanslag op de school was hij naar eigen zeggen ook verantwoordelijk voor de eerdere moorden op drie Franse militairen.

In Toulouse is één minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen.

Jund al-Khalifah, een groepering gelieerd aan Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb uit Noord-Afrika, heeft gisteren de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente schietpartijen in en rond Toulouse.

NRC-correspondent Dirk Vandenberghe meldt vanmiddag dat familieleden van de overleden schutter nog vast worden gehouden op verdenking van medeplichtigheid. De Franse president Sarkozy meldt dat hij nog laat onderzoeken of Merah handlanger gebruikte in het beramen van de verschillende aanslagen.

Twitter avatar dirkvdberghe dirk vandenberghe Broer, schoonzus en moeder van Merah blijven aangehouden. Broer verdacht van medeplichtigheid #Toulouse

Sarkozy maakte gisteren beken dat hij het bezoeken van terroristische websites en het reizen naar terroristische kampen in Afghanistan en Pakistan strafbaar wil stellen. Daarnaast wil hij strafrechtelijke maatregelen tegen “indoctrinatie” van islamisten, zo meldde hij in een verklaring na de dood van de Franse schutter.

    • Annemarie Coevert