Kortkolom binnenland

Geen verjaringstermijn zware misdrijven meer

Den Haag. De verjaringstermijn voor zware misdrijven wordt afgeschaft. Een meerderheid van de Tweede Kamer staat achter een voorstel van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) daarover. Daders van verkrachting, mensensmokkel en doodslag kunnen daardoor hun leven lang vervolgd worden. Nu geldt die uitzondering voor de verjaringstermijn alleen nog voor misdrijven waarop levenslang staat. Ook voor misdrijven met een gevangenisstraf van acht jaar of meer wordt de verjaringstermijn verminderd, van twintig naar twaalf jaar. Onder deze misdrijven vallen onder meer zware mishandeling en diefstal met geweld. (NRC)

Opnieuw bezoek van omstreden sjeik

Rotterdam. De omstreden shariageleerde sjeik Haitham al-Haddad komt weer naar Nederland. Hij is een van de sprekers op het Nationaal Islam Congres op 8 april in Amsterdam. Dat laat de organisatie daarvan weten. De sjeik zou onder meer uitspraken hebben gedaan waarin hij joden omschrijft als varkens en hen het leger van de duivel noemt. De Brits-Palestijnse Al-Haddad was vorige maand in Nederland voor een debat in De Balie in Amsterdam. Het debat waarvoor hij aanvankelijk was uitgenodigd, door de Vrije Universiteit, werd afgeblazen nadat over zijn komst ophef was ontstaan. (Novum)

Aanhanger Brinkman blijft toch bij PVV

Rotterdam. Een van de drie Provinciale Statenleden die woensdag het voorbeeld van Hero Brinkman volgden om uit de PVV te stappen is op haar besluit teruggekomen. Cora Bot blijft toch bij de PVV, liet zij vandaag weten in een verklaring. Bot schrijft dat ze heeft gekozen voor de PVV en dat blijft doen. „Ook uit naam van de ruim 8.400 voorkeurstemmen”. Bot stond bij de verkiezingen tweede op de lijst van Noord-Holland, achter Brinkman. (Novum)

Kleinschaliger feesten in A’dam op 30 april

Amsterdam. De gemeente Amsterdam heeft 225 vergunningen afgegeven voor festiviteiten tijdens de komende Koninginnedag. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, maar de evenementen in het centrum zijn kleinschaliger. De gemeente wil daarmee de drukte in de binnenstad „beheersbaarder” houden. Op het Museumplein, waar voorheen het Radio 538 Koninginnedagfeest plaatsvond, is dit jaar een grote vrijmarkt. Voor enkele grote evenementen is plek gevonden buiten het centrum. Voor bijna al deze dancefeesten moeten voor Koninginnedag al kaartjes worden gekocht. (NRC)

Schoonmaak terrein Chemie-Pack duurder

Moerdijk. De gemeente Moerdijk is drie keer zo veel kwijt aan de schoonmaak van het Chemie-Packterrein als oorspronkelijk gepland. Voor opslag en zuivering van regenwater was tot februari een half miljoen euro uitgetrokken, maar dat gaat zeker 950.000 euro extra kosten omdat het langer moet worden opgevangen. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente gemeld. Het college legde gisteravond voor de gemeenteraad verantwoording af voor het optreden tijdens en na de brand. (Novum)

Milde griepepidemie is weer voorbij

Rotterdam. De milde griepepidemie waardoor Nederland vorige week alsnog bleek te zijn getroffen, lijkt voorbij. Het aantal mensen met griepverschijnselen is gedaald tot onder de epidemische grens van 5,1 per tienduizend inwoners, meldt onder meer het Nationaal Influenza Centrum in een nieuwsbrief. (Novum)