Kamer verlangt uitleg Schippers over Spelen '28

Minister Edith Schippers (Sport, VVD) heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd over de kosten van de Olympische Spelen (2028) in Nederland. Dat stellen de oppositiepartij SP en gedoogpartij PVV op basis van ambtelijke documenten die RTL Nieuws gisteren naar buiten bracht.

Uit de gelekte documenten blijkt dat Schippers’ hoogste ambtenaar de door het ministerie van Financiën beraamde kosten van de Spelen doelbewust niet wilde noemen, omdat de politiek de plannen dan zou „afschieten”.

Het gaat om een bedrag van acht miljard euro in het geval de Spelen in 2028 aan een Nederlandse stad toegewezen zouden worden. Uit de documenten blijkt dat Schippers’ ambtenaren in overleg met andere ministeries steeds aandrongen op het verzwijgen van de bedragen. Financiën vond juist dat de Kamer en de samenleving wel eerlijk en tijdig moesten worden geïnformeerd, omdat de belastingbetaler voor de kosten van de Olympische Spelen zal moeten opdraaien.

Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en gedoogpartner PVV eisen van Schippers uitleg. Volgens de woordvoerders Sport heeft de minister een probleem als zij niet van het optreden van haar hoogste ambtenaar op de hoogte was, en een nog groter probleem als ze het wel wist. Dinsdag debatteert de Kamer hierover.

Een woordvoerder van Schippers ontkent dat zij de Kamer onvolledig heeft geïnformeerd. Hij zegt dat de minister het bedrag van acht miljard euro niet heeft genoemd omdat „een som van bedragen zeventien jaar voor aanvang van de Olympische Spelen volstrekt willekeurig zou zijn.”

Volgens Kamerlid Renske Leijten (SP) „liegt” Schippers omdat de minister volhoudt dat ze de Kamer volledig heeft geïnformeerd. „Dit is een politieke doodzonde”, zegt zij.

De PvdA neemt de kwestie „erg serieus”. „Het lijkt erop dat onjuiste dan wel verschillende informatie naar de Kamer is gestuurd”, zegt Tjeerd van Dekken.

De PVV vindt dat Schippers „heel wat uit te leggen heeft”, laat Kamerlid Richard de Mos weten.

De coalitiefracties VVD en CDA onthouden zich vooralsnog van een oordeel. Zij wachten op een brief met uitleg van de minister.