Japan wapent zich tegen testraket Noord-Korea - ook China bezorgd

De lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea in 2009. Het communistische land heeft volgende maand een lancering van een zelfde soort raket gepland. Foto AP Photo / KRT

Japan brengt zijn raketafweersysteem in opperste staat van paraatheid. Dat zegt minister van Defensie Naoki Tanaka. Aanleiding is de door Noord-Korea aangekondigde lancering van een langeafstandsraket komende maand.

Japan is zo bezorgd omdat de vorige raket die Noord-Korea testte, werd gelanceerd dwars over Japan heen. Een raketafweersysteem bij het eiland Okinawa moet op korte termijn in staat worden gebracht de Noord-Koreaanse raket uit de lucht te schieten zodra deze het Japanse territorium lijkt te bedreigen.

Noord-Korea zweert dat de raket slechts een satelliet de ruimte in zal sturen en dat het dus helemaal niet gaat om een militaire provocatie.

Er zijn echter maar weinig landen die dit geloven. Zuid-Korea en de Verenigde Staten, maar ook China, hebben hun bezorgdheid al geuit over de geplande lancering. China is de belangrijkste bondgenoot van het communistische Noord-Korea.

Geplande lancering brengt noodhulp aan Noord-Korea in gevaar

De lancering van de langeafstandsraket druist in tegen een resolutie uit de VN-Veiligheidsraad die in 2009 werd aangenomen na een vergelijkbare raketlancering door Noord-Korea.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon meent bovendien dat de lancering de onlangs op gang gekomen voedsel- en noodhulp aan Noord-Korea kan schaden. Hij zei gisteravond in Singapore:

“Een dergelijke actie zal afbreuk doen aan recente diplomatieke vooruitgang en zal het een negatief effect hebben op internationale donoren en daarmee de humanitaire situatie in het land verslechteren.”

Vorige maand zegde Noord-Korea toe te staken met het testen van langeafstandsraketten en verrijking van uranium in ruil voor onder meer 240.000 ton aan voedselhulp vanuit de VS.

Een woordvoerder van de regering-Obama zei dat het “moeilijk voor te stellen is” dat de VS deze voedselhulp inderdaad doorzet als Noord-Korea volgende maand de gewraakte raket lanceert.