De Nooijer en Taekema terug in Oranje - ‘geloofwaardigheid Van Ass op het spel’

De Nooijer wordt gefeliciteerd na het scoren in de wedstrijd om brons op de Champions Trophy in december 2011. Foto AP / David Rowland

Hockeyers Teun de Nooijer en Taeke Taekema keren terug in het Nederlands hockeyelftal. De twee boegbeelden van het Nederlandse mannenhockey keren binnenkort terug in de olympische trainingsgroep, maakte hockeybond KNHB vanochtend bekend.

Begin januari maakte bondscoach Paul van Ass bekend dat De Nooijer en Taekema niet langer deel uitmaken van de Nederlandse hockeyselectie die zich voorbereidt op de Spelen komende zomer in Londen. Met hun aanwezigheid zouden de ontwikkeling van de groep blokkeren, vond de bondscoach. Van Ass zei toen tijdens een persconferentie.

“Twee grote bomen worden gekapt om de struiken en kleine bomen in het bos meer zonlicht te geven.”

De bondscoach legt vanmiddag om 14.00 uur in het Huis van de Sport in Nieuwegein uit waarom de drievoudige wereldhockeyer van het jaar De Nooijer en strafcornerspecialist Taekema nu terugkomt op zijn besluit.

Update 16.30 uur: bekijk hieronder de toelichting van Van Ass:

Sportredacteur Bart Hinke van NRC over de terugkeer:

Voor de tweede keer in drie maanden krijgt de enigmatische Van Ass de voltallige hockeywereld over zich heen. Die zal uiteindelijk meer begrip tonen voor het weer terugselecteren van de twee. Grootste slachtoffer van deze gang van zaken is uiteindelijk de geloofwaardigheid van de bondscoach.

Voormalig recordinternational Jacques Brinkman reageert op Twitter:

Twitter avatar JacquesBrinkman Jacques Brinkman De Nooijer en Taekema terug in Oranje. Laatste woord hier nog niet over gesproken. Geloofwaardigheid van Ass op het spel.

Tijdens een oefenstage in Australië vorige maand verloor de Nederlandse hockeyploeg zonder De Nooijer en Taekema drie wedstrijden tegen de thuisspelende wereldkampioen. Afgelopen dinsdag leed Nederland een nederlaag in een oefenwedstrijd tegen België, de laagste geklasseerde tegenstander die Nederland tegenkomt in poulefase van de Olympische Spelen in Londen. Zijn besluit, zo sprak Van Ass na die wedstrijd, stond toen al vast.

Voor de Bloemendaalse spelverdeler De Nooijer (445 interlands) zou ‘Londen’ zijn vijfde Spelen worden, waarmee hij zich bij een select groepje teamsporters zou voegen. In Atlanta in 1996 en Sydney in 2000 won hij goud. Goud in Londen zou De Nooijer de één na succesvolste mannelijke teamsporter ooit maken. In 1998 hielp hij Nederland met een golden goal aan de wereldtitel in Utrecht.

    • David Haakman