Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Het castratie-verhaal gaat wereld rond

Van The New York Times, Irish Times, Huffington Post tot aan The Indian Express: verhaal over castraties binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland schopt het ver tot in de internationale pers. Een overzicht.

Zo bracht Time het nieuws over castraties in de jaren vijftig in Nederland.

Van The New York Times, Irish Times, Gulf News tot aan The Indian Express: een verhaal over castraties binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland schopt het ver tot in de internationale pers. Een overzicht.

In het artikel van vorige week zaterdag schrijft NRC Handelsblad over de wonderlijke manier waarmee een rooms-katholieke instelling een misbruikslachtoffer van zijn homoseksuele gedrag wilde afhelpen: door middel van castratie. Dat gebeurde in de jaren vijftig in Brabant.

Daarbij zijn aanwijzingen gevonden voor nog eens tien gevallen, schreef onderzoeksjournalist Joep Dohmen in het stuk.

Geshockeerde Nederlanders

Time schrijft over de ‘tolerante Nederlanders die geshockeerd zijn door castraties geforceerd door de kerk’.

“It not only sounds ludicrous as a medical procedure, but in moral terms it’s downright barbarous: castrating young men to “cure” them of their homosexuality’’

Huffington Post bericht over het castratieverhaal:

“Shocking reports have surfaced that reveal at least ten teenage boys were castrated in the 1950s by the Dutch Roman Catholic Church as a “treatment” for homosexuality”

The New York Times benadrukt dat het slachtoffer een jonge jongen was die nou juist was opgevangen door de Rooms-Katholieke Kerk. Het slachtoffer, Henk Heithuis versleet zijn jeugd in kindertehuizen en gestichten voordat hij in de zorg viel van de kerk.

Het verhaal bereikt zelfs lezers uit de Arabische Emiraten en India. Gulf News neemt als invalshoek: “De Nederlandse kerk wil meewerken aan het onderzoek die de castratie-verhalen moeten verifiëren.”

Indiase lezers

Indiase krantenlezers krijgen in de slotzinnen van een stuk in de The Indian Express mee dat de dader die het slachtoffer misbruikte nooit is vervolgd maar naar Nova Scotia - een provincie in Canada - werd overgeplaatst. Daar begon hij een opvanghuis voor jongens.

De Irish Independent maakt ervan dat er op z’n minst tien jongens zouden zijn gecastreerd. NRC Handelsblad bericht echter slechts van ‘aanwijzingen’.

Last but not least: het nieuws haalde de officiële site van het Vaticaan nog niet.