Grote actie tegen mensenhandel Eindhoven - ‘gekkenhuis, maar goed verlopen’

Het Baekelandplein, een prostitutiegebied in Eindhoven, is vanavond afgezet vanwege een grootschalige actie tegen mensenhandel. Foto NRC Handelsblad / Merlin Daleman

Het Baekelandplein in Eindhoven is vrijdagavond sinds 20.00 uur in zijn geheel afgesloten voor een grootschalige actie tegen mensenhandel. Er zijn twee personen aangehouden, van wie één verdacht wordt van mensenhandel.

NRC-journalist Sheila Kamerman was bij de actie:

“Het was een enorm gekkenhuis. Er waren heel veel politieauto’s en bussen vol met agenten. Overal klonken sirenes. In no time was de straat afgezet en werden de vrouwen in busjes naar het stadhuis gebracht. De actie was goed georganiseerd.”

Actie was geheim

De actie, die was opgezet vanwege verdenkingen van uitbuiting, het aanbieden van drugs aan prostituees en het tewerkstellen van minderjarigen, was geheim. Kamerman:

“Als je die vrouwen daar met de politie bezoekt voelen ze zich niet veilig om te spreken. Daarom zijn ze in één keer naar een andere plek, in dit geval het stadhuis, gebracht zodat ze gehoord konden worden door de politie en hulpverleners in samenwerking met tolken en advocaten.”

Tijdens de persconferentie zei burgemeester Van Gijzel van Eindhoven dat er “sterke signalen waren dat de helft van de prostituees op het Baekelandplein gelinkt moeten worden aan mensenhandel”. Er zijn twee mensen aangehouden, van wie één persoon in verband wordt gebracht met mensenhandel.

Actie duurde hele avond

De actie duurde de hele avond. Het aanwezige publiek, pooiers, beheerders en exploitanten op het Baekelandplein moesten zich legitimeren en werden ook ondervraagd. De prostitutiepanden werden daarnaast gecontroleerd op naleving van de regels op onder meer het gebied van brandveiligheid en volksgezondheid. Het publiek kreeg folders over het doel van de actie. Buurtbewoners hebben een brief van de gemeente gekregen.

De gemeente Eindhoven, het OM en de politie namen deel aan de actie. Ook de GGD, het Coördinatiecentrum Mensenhandel, Europol, de IND en het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel waren erbij betrokken. In totaal zijn driehonderd agenten en vijftig gemeenteambtenaren ingezet.