Groei duurzame koffie vorig jaar afgezwakt

Amsterdam. De verkoop van koffie met het keurmerk Utz Certified, het grootste keurmerk voor duurzame koffie, is in 2011 veel minder sterk toegenomen dan een jaar eerder.

De totale wereldwijde verkoop kwam uit op 136,7 miljoen kilo, twaalf procent meer dan een jaar eerder. In 2010 bedroeg de stijging van de verkoop van duurzame koffie nog bijna vijftig procent. Van alle op de wereld geproduceerde koffie is ongeveer zestien procent op een duurzame manier geteeld.

Een woordvoerder van Utz Certified kon geen reden geven voor de veel lager uitgevallen stijging van de verkoop van duurzame koffie. „Aan de economische crisis ligt het niet direct, want gecertificeerde koffie is in principe niet duurder. Consumenten merken het eigenlijk niet als hun merk ons keurmerk gaat gebruiken.”

De organisatie kon voor Nederland geen aparte cijfers voorleggen. (Novum)