Gezellig, of lijkt dat maar zo op de foto?

De onderhandelaars over de nieuwe bezuinigingen, gisteren op het terras van het Catshuis. Maxime Verhagen (CDA) schudt Geert Wilders (PVV) de hand. Op de rug gezien: Stef Blok (VVD), Fleur Agema (PVV) en premier Mark Rutte (VVD). Foto Novum

Een fietsende premier, wandelende stelletjes. Een kop koffie in de zon, gezellig. Als onderhandelaars zich beperken tot gemeenplaatsen, zijn er altijd nog formatiefoto’s om een verhaal te vertellen.

Zo was er dé foto van de mislukte onderhandelingen voor Paars Plus, in 2010, genomen tijdens een middagwandeling rond de Hofvijver. De zomerjurk van GroenLinks-leider Femke Halsema, D66-leider Alexander Pechtold en VVD-leider Mark Rutte met hun jasje over de schouder. Ook PvdA-leider Job Cohen lachte ontspannen, met de hand van Rutte op zijn schouder. Net een stel vrienden aan de wandel. Hier leek niets meer mis te kunnen gaan. Dat ging het uiteindelijk wel.

Politici weten dat ze op de foto kunnen komen, en proberen pijnlijke prenten te vermijden. Zo had PvdA-minister en en kettingroker Eberhard van der Laan de gewoonte zijn sigaret bij een voorlichter in bewaring te geven, als hij voor de camera’s een praatje moest houden. Die gewoonte leverde ook een prachtige foto op, van een beteuterde voorlichtster die zich, met een brandende sigaret van haar minister tussen de vingers, probeerde te verschuilen voor de fotograaf.

De wens om een pijnlijke plaat te vermijden leidde ook tot de zwemfoto uit 2001 van toenmalig fractievoorzitters Ad Melkert (PvdA), Jaap de Hoop Scheffer (CDA) Thom de Graaf (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) op de Antillen. Zij probeerden de fotograaf tegen te houden. Die gaf ze de keus: of een foto in zee, of op het moment dat de heren het strand zouden oplopen. Toen was de keuze snel gemaakt.

Bij deze tussenformatie op het Catshuis waren het tot vandaag de foto’s van de fietsende VVD’ers Mark Rutte en Stef Blok het meest opvallen. Maar nu de lentewarmte de onderhandelaars het terras op heeft gejaagd, is er meer te zien. We weten al dat CDA-leider Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders bij deze onderhandelingen elkaars grootste tegenstanders zijn. Dan krijgt zo’n foto meer betekenis.