Gewelddadige finale in Toulouse

„Ik ga naar het paradijs”, waren de laatste woorden van Mohammed Merah, de dader van de aanslagen in Toulouse, voordat hij door een scherpschutter werd gedood.

Mohammed Merah (23) is om het leven gekomen door een politiekogel, die door zijn hoofd is geschoten. Enkele uren nadat de omsingeling van de flat was geëindigd, zei de leider van de operatie, procureur François Molins, dat Merah over de reling van het balkon was gestort, nadat hij dodelijk was geraakt.

Rond half twaalf gisterochtend forceerden een drietal agenten de toegang tot de woning van Merah, de man die in Toulouse en Montauban zeven mensen om het leven bracht, onder wie drie jonge joodse kinderen. Ze gingen de flat binnen via de geforceerde voordeur en via een balkon. Merah had zich verschanst in zijn badkamer, wachtend op de inval van de agenten. De avond voordien had hij alle contact met de onderhandelaars van het overvalteam verbroken, met het dreigement dat hij de agenten zou vermoorden als ze zijn flat zouden binnendringen. Desnoods zou hij daarbij zelf als een martelaar sterven.

„Als jullie sterven is dat jullie probleem. Maar ik, ik ga naar het paradijs”, zouden zijn laatste woorden zijn geweest tegenover de agenten. Het contact vond plaats via een walkie-talkie die de onderhandelaars hem tijdens de eerste nacht van de omsingeling van zijn flat hadden overhandigd.

Toen de agenten de flat binnendrongen, begon Merah volgens de politie als een gek te schieten. Hij had in beide handen automatische pistolen en slaagde erin om iets meer dan dertig keer te schieten. Daarbij raakte een agent van het arrestatieteam lichtgewond, twee anderen waren zo onder de indruk van het verzet van Merah dat ze in shock werden afgevoerd. Merah droeg een kogelvrij vest en bleef schieten, tot hij een kogel door het hoofd kreeg. Volgens de procureur ging het er ongemeen hard aan toe en verklaarde een van de agenten die deelnam aan de inval dat hij nog nooit zo’n gewelddadige schietpartij had meegemaakt.

Procureur Molins vertelde dat alle gesprekken die met Merah tijdens de onderhandelingen zijn gevoerd, zijn opgenomen. Vanochtend werd bevestigd dat de oudste broer van Merah, die kort voor de omsingeling van zijn appartement eveneens werd gearresteerd, zeker nog enkele dagen vast blijft zitten. In zijn auto zouden ook wapens zijn gevonden. Abdelkader Merah zei eerder tegen de politie dat hij niets afwist van de moorden van zijn broer. Ook de moeder van Merah en een schoonzus blijven in hechtenis, maar zij worden eerder beschouwd als slachtoffers dan als medeplichtigen.

Molins bevestigde dat Merah inderdaad de moorden die hij pleegde heeft gefilmd met een kleine camera, zoals een getuige van de moord op twee parachutisten in Montauban had verklaard. Volgens de procureur zijn die beelden pervers en extreem gewelddadig. Er is ook op te horen hoe Merah bij de moord op de eerste soldaat, op 11 maart, zegt: „Jij hebt mijn broeders gedood, nu dood ik jou.” Na de moord op de twee andere parachutisten in Montauban roept hij: „Allah is groot.”

Merah verklaarde tijdens de onderhandelingen met de politie dat hij de beelden op internet had geplaatst. Maar volgens Molins zijn ze daar niet gevonden. De Franse overheid blokkeerde eerder deze week wel enkele websites met moslimextremistische inhoud.

Ondertussen worden ook de eerste vragen gesteld, niet alleen over het onderzoek dat leidde tot de opsporing van Merah, maar ook over de omsingeling van zijn flat en de schietpartij die daar een einde aan maakte. Specialisten vragen zich af waarom die schietpartij iets meer dan vijf minuten duurde, terwijl zoiets doorgaans niet meer dan dertig seconden vergt. Ook worden vragen gesteld bij de efficiëntie van de operatie en waarom ze 32 uur duurde. Een oud-chef van hetzelfde arrestatieteam zei op tv dat het leek alsof er zonder plan te was gegaan.

De laatste minuten van Mohammed Merah