Geloofwaardigheid van coach Van Ass loopt deuk op

Bondscoach Paul van Ass komt op zijn eerdere besluit terug en heeft Teun de Nooijer en Taeke Taekema weer geselecteerd voor het Nederlands hockeyelftal.

Op zijn knieën zou hij Teun de Nooijer en Taeke Taekema vragen terug te keren als mocht blijken dat het Nederlandse mannenhockeyteam zonder die twee grootheden ook niet tot noemenswaardige prestaties in staat zou zijn. Bondscoach Paul van Ass voelt zich nergens te groot voor, ook niet voor herziening van de meest controversiële beslissing in de Nederlandse hockeygeschiedenis die hij afgelopen januari maakte.

Vanochtend maakte de Nederlandse hockeybond bekend dat drievoudig wereldspeler van het jaar De Nooijer en strafcornerspecialist Taekema zich weer bij de selectie voegen. Deze bereidt zich vanaf deze week drie dagen per week in Papendal voor op de Olympische Spelen in Londen. Was het verwijderen van de twee spelers, samen goed voor 685 interlands en 437 goals, dan toch al die tijd een spelletje geweest om de twee routiniers nog eens op scherp te zetten?

De betrokkenen waren niet bereikbaar voor commentaar. Vanmiddag zou in het Huis van de Sport in Nieuwegein een toelichting volgen.

Het verlies (1-0) tegen de Belgische hockeyploeg afgelopen dinsdag had geen invloed op zijn beslissing, zei hij na die dramatische wedstrijd waarbij Nederland maar één strafcorner wist te versieren terwijl België zeven keer mocht aanleggen van de kop van de cirkel. De beslissing had hij toen al gemaakt, zei hij - zonder te zeggen hoe deze was uitgevallen.

Tijdens de oefenstage in Australië afgelopen maand, waar de Nederlandse ploeg drie keer verloor van de thuis spelende wereldkampioen, was volgens staf en spelers het gat met de favorieten voor olympisch goud wel degelijk verkleind. Maar in Kontich bij Antwerpen, in de wedstrijd tegen de Belgen, bleek helemaal niets van de progressie.

De terugkeer van de twee zal door de spelersgroep en zeker door De Nooijer en Taekema zelf met blijdschap zijn ontvangen. Alle betrokkenen zullen het recente hoofdstuk nu zo snel mogelijk willen vergeten. Maar met zijn uitspraken in De Volkskrant over het gebrek aan meerwaarde van De Nooijer – „de vraag is of hij die ooit gehad heeft. In mijn ogen niet” – en het sleetse spel van Taekema – „ik zag een Taeke die over zijn hoogtepunt heen was” – heeft Van Ass zich een probleem op de hals gehaald. Hij bood voor de uitspraken zijn excuses aan, maar de twee iconen weten nu wel hoe de bondscoach over hen denkt.

Als je doet wat je deed, citeerde Van Ass graag Einstein, dan krijg je wat je kreeg. De afgelopen twee maanden bracht zijn ploeg kennelijk niet wat hij verwachtte en keert hij nu op zijn schreden terug. „Soms moet je gewoon wat contrair reageren”, zei Van Ass afgelopen dinsdag na het verlies tegen België. „Als iedereen hel en verdoemenis roept, zeg ik: ‘doe maar rustig.’”

Voor de tweede keer in drie maanden krijgt de raadselachtige Van Ass de voltallige hockeywereld over zich heen. Die zal uiteindelijk meer begrip tonen voor het opnieuw selecteren van de twee dan voor hun verbanning eerder dit jaar. De geloofwaardigheid van de bondscoach heeft onmiskenbaar averij opgelopen.

Intussen is de hockeyploeg misschien wat wijzer geworden, maar begint de ontwikkeling van een natuurlijke hiërarchie weer van voren af aan. Wat Van Ass wel lukte is een gedweeë spelersgroep om zich heen te verzamelen die zich naar buiten toe geen moment voor of tegen zijn besluit heeft gekeerd. De onderlinge verhoudingen zijn daarmee bij terugkomst van De Nooijer en Taekema nog in tact.

De twee voormalige aanvoerders zullen zich volgende week bij de selectie voegen en moeten ondanks de kritiek van de bondscoach weer een rol in het team krijgen op weg naar de Spelen van Londen. Daarvoor is nog vier maanden de tijd.

Na het gesol met de twee routiniers lijkt het voor Van Ass haast onmogelijk ze opnieuw uit de selectie te zetten, mocht hun inbreng opnieuw tegenvallen.

    • Bart Hinke