Frankrijks meest gehate man is dood

De dader van de aanslagen in Toulouse werd na 32 uur gedood. Anderhalf uur later begon de politieke campagne weer.

Correspondent Frankrijk

Toulouse. Na een omsingeling van zijn flat in het Zuid-Franse Toulouse, die ruim 32 uur duurde, kwam gisteren even na half twaalf ’s middags een einde aan het leven van Mohamed Mehar (23). Tijdens een hevig, ruim vijf minuten durend vuurgevecht met een speciaal overvalteam van de Franse politie werd hij dodelijk in het hoofd geraakt. De politie besliste tot de aanval, omdat Mehar niet langer wenste te onderhandelen over een vreedzame overgave.

Het was een verrassend slot van een vreemde ochtend, die eigenlijk al de avond laat daarvoor was begonnen. Om kwart voor elf hadden de onderhandelaars van de politie voor het laatst contact met Mehar, via een walkietalkie die ze hem kort na de omsingeling van zijn flat, dinsdagnacht, hadden overhandigd. Mehar, die tijdens eerdere gesprekken de moord op drie parachutisten en de viervoudige moord van maandagochtend bij een joodse school had bekend, meldde toen dat hij niet langer wenste te praten over een overgave. Als er agenten zijn huis zouden binnenvallen, zou hij ze vermoorden, en desnoods zelf sterven als een martelaar. ‘Ik ga naar het paradijs’, waren zijn laatste woorden tegen de agenten.

Drie kwartier later waren er voor zijn flat, in een residentiële wijk van Toulouse, drie harde explosies te horen. Aanwezige journalisten dachten dat de definitieve aanval was ingezet, maar toen werd het weer stil. Zo ging het de hele nacht door. Enkele explosies, gevolgd door lange stiltes. Een tactiek om Mehar uit te putten, werd gezegd, zodat hij zich alsnog zou overgeven. Maar ’s ochtends bekende minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant dat de onderhandelaars de hele nacht geen contact hadden gehad met Mehar. De veronderstelling dat hij zelfmoord had gepleegd, gesuggereerd door de minister zelf, werd in de loop van de ochtend steeds groter en aannemelijker.

Tot om half twaalf, na weer een lange periode van stilte, de hele buurt werd opgeschrikt door een hevig vuurgevecht, dat vijf minuten duurde. Mehar, die zich in zijn badkamer had verschanst, vuurde op de agenten met twee automatische machinegeweren. Daarbij raakte een van de agenten lichtgewond. Mehar droeg een kogelvrij vest en vuurde zelf iets meer dan dertig keer, tot hij dodelijk in het hoofd werd getroffen en uit het raam van zijn flat viel.

Volgens de procureur, die ’s middags meer uitleg gaf op een persconferentie, had Mehar als een gek op de agenten geschoten. Waarom hij had besloten niet meer te onderhandelen, bleef onduidelijk. De procureur had ondertussen ook de beelden van de moorden bekeken, die Mehar zelf had gefilmd. Die beelden zijn ziekelijk, aldus de politie. Volgens Mehar had hij ze al op internet gepost, maar daarvan hadden de speurders nog geen sporen gevonden, zeiden ze. Enkele extreme islamitische websites werden eerder deze week wel geblokkeerd door de Franse overheid.

Politici van zowat alle partijen hadden woorden van lof voor de moed van de agenten die Mehar hadden uitgeschakeld. Eerst was president Sarkozy aan de beurt met een toespraak in het Elysée die live werd uitgezonden op televisie. In die toespraak kondigde hij enkele nieuwe maatregelen aan om moslimextremisme aan te pakken. Zo wil Sarkozy straffen voor bezoekers van te extreme sites en voor Fransen die opleidingskampen van Al-Qaeda in Afghanistan of Pakistan bezoeken, zoals Mehar deed.

En daarmee was anderhalf uur na de uitschakeling van Frankrijks meest gehate man de campagne voor de presidentsverkiezingen van 22 april weer volop aan de gang. Hoe cynisch het ook is, het drama biedt Sarkozy een kans om zijn mandaat als president alsnog te verlengen, omdat veiligheid weer helemaal bovenaan de prioriteitenlijst komt te staan. Tot voor de moordaanslag op de joodse school werd de campagne bijna uitsluitend gedomineerd door economische thema’s, wat in het voordeel speelde van de socialistische kandidaat François Hollande.

Franse moslims vrezen ondertussen een flinke score van Marine Le Pen van het Front National. Zij verklaarde al dat Sarkozy veel te laks is geweest in het bestrijden van moslimterrorisme in eigen land.