EU schort ontwikkelingshulp Mali op

Rebellenleider Amadou Sanogo donderdag in Bamako, omringd door zijn soldaten na de staatsgreeep. Foto AFP/Habibou Kayoute

De Europese Commissie heeft vandaag de ontwikkelingshulp in Mali opgeschort, tot er meer duidelijkheid bestaat over het gevolg van de staatsgreep van gisteren. Humanitaire hulp wordt wel voorgezet, zo meldt Andris Piebalgs, EU-Commissaris voor Ontwikkelingshulp vanmiddag.

Piebalgs herhaalde vandaag tegenover persbureau Reuters een EU-oproep tot spoedig herstel van de politieke orde in Mali:

“Mali heeft de afgelopen jaren gestage vooruitgang geboekt in haar ontwikkeling, die alleen kan worden behouden in een stabiel en democratisch klimaat. Door de verslechterende veiligheidssituatie in het noorden van van het land en de dreigende voedselcrisis dring ik dring er bij alle partijen op aan om met zorg om te gaan met de plaatselijke bevolking.”

Verblijfplaats president onbekend

De coupplegers willen voorlopig nog niet prijsgeven waar president Amadou Toumani Toure zich momenteel bevindt, maar ze melden dat hij “veilig en wel” is. Geruchten dat hij in een militair kamp onder bescherming staat van zijn presidentiële garde kon niet worden bevestigd, zo meldt Reuters. Toure zou plannen hebben gehad om volgende maand af te treden. Om de macht op te eisen bestormden de soldaten woensdagavond het paleis van de president om hem af te zetten, aldus Reuters.

De muitende soldaten grepen gisteren de macht en gooiden hierop alle landgrenzen dicht en sloten het vliegveld. Reuters stelde dat het nog niet mogelijk is te verifiëren of de coup breed genoeg wordt gesteund door het leger en douane om die claim ook in praktijk uit te voeren. De lengte van de grenzen van het West-Afrikaanse land zijn enorm, Mali heeft een omvang twee keer groter dan Frankrijk. De grondwet is door de rebellen opgeschort, en er is een avondklok in werking gesteld.

Aanleiding is onrust door Touaregnomaden

Reden voor de staatsgreep zou het “incompetente regime” van president Toure zijn, dat “niet in staat het terrorisme te bestrijden.”De coupplegers strijden voor een onafhankelijk Toeareggebied, waar nu onrust bestaat als gevolg van Touaregnomaden. In het noorden van het land zijn zij verantwoordelijk voor ontvoeringen en aanvallen op verschillende steden.

De gevechten tussen overheidstroepen en Touaregrebellen zouden al zeker 200.000 mensen hebben gedwongen hun huizen te ontvluchten. De Touaregnomaden zouden ook samenwerken met de West-Afrikaanse tak van Al-Qaeda.

De coupplegers zeggen dat zij op termijn de macht weer willen overdragen aan een democratisch gekozen regering. President Toure, tegen wie de huidige coup zich richt, was in 1991 zelf de leider van de coup die dictator Moussa Traoré afzette en democratische verkiezingen invoerde.

    • Annemarie Coevert