EU breidt sancties tegen Wit-Rusland uit - ‘treft belangrijke financier regime’

Belarus President Alexender Lukashenko enters a hall in the Grand Kremlin Palace at the start of the Euro Asian Economic Union summit, a Russia-dominated economic alliance, in Moscow on Monday, March 19, 2012. Medvedev said that its members plan to expand their cooperation by setting up the Eurasian Union by 2015. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko) Loekasjenko begin deze week op bezoek in het Kremlin. Foto AP / Alexander Zemlianichenko

De EU-lidstaten breiden de sancties tegen Wit-Rusland uit. De sancties zijn ingesteld tegen de Wit-Russische president Loekasjenko voor het beknotten van burgerlijke vrijheden.

Meerdere personen en bedrijven worden door de sancties getroffen, waaronder de zakenman Yuri Chizh. Zelf is Chizh niet bezorgd over de sancties.

Sancties treffen belangrijke financier van regime

NRC-buitenlandredacteur Chris Hensen in een toelichting:

“Dit betekent een kleine aanscherping van het bestaande pakket aan sancties, waar Minsk niet erg wakker van zal liggen. Wel is van belang dat Chizh nu aan de lijst is toegevoegd. Hij is er de vorige keer expliciet uit gehouden. Chizh is een belangrijke financier van het regime, dus dat is pijnlijk voor Loekasjenko. Het kan een probleem worden voor zijn fondsen. Zeker in crisistijd. De economie in Wit-Rusland staat er zeer slecht voor. Overheidsgeld is nodig om het volk stil en het systeem draaiende te houden.”

EU haalde vorige maand alle ambassadeurs terug

De EU trok eind vorige maand alle ambassadeurs van de lidstaten terug uit Wit-Rusland als reactie op het besluit van het land de gezanten van de EU en Polen te sommeren het land te verlaten. Wit-Rusland had zijn eigen diplomaten uit Brussel en Polen teruggehaald. Dit was weer het gevolg van sancties die de EU trof tegen Wit-Rusland vanwege de onderdrukking van de politieke oppositie.

Wit-Rusland leverde felle kritiek op het besluit van de EU alle ambassadeurs van de lidstaten terug te trekken. Volgens Minsk leidt dit tot een impasse. De EU heeft gekozen voor een “escalatie van de spanningen”, aldus het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. De ‘bangmakerij’ werkt volgens het ministerie echter niet.

Inmiddels meer dan tweehonderd Wit-Russen op zwarte lijst

Begin deze maand besloot de EU de sancties tegen Wit-Rusland uit te breiden door 21 nieuwe leden van het regime, juristen en hoge politiefunctionarissen, toe te voegen aan een lijst van zo’n tweehonderd Wit-Russen die niet naar EU-landen mogen reizen. Op die zwarte lijst stonden reeds 160 leden van het regime, inclusief de Wit-Russische leider Aleksandr Loekasjenko zelf. De lijst werd ingesteld na het neerslaan van een groot burgerprotest tegen het regime, na afloop van de frauduleuze presidentsverkiezingen van eind 2010. Die leverden Loekasjenko een vierde achtereenvolgende termijn op.

Loekasjenko: ik ben liever dictator dan homo

In reactie op het aanscherpen van de sancties zei Loekasjenko dat hij “liever dictator dan homo” is. Hij doelde met name op de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle, die openlijk homoseksueel is. Westerwelle noemde Loekasjenko onlangs “de laatste dictator van Europa”.

Wit-Rusland staat te boek als de laatste dictatuur van Europa. Onder meer de voormalige presidentskandidaten Andrei Sannikov en Nikolai Statkevitsj en mensenrechtenverdediger Ales Beljatski zitten momenteel gevangen.