EU deelt kosten voor tanken in de lucht

De EU-landen gaan samenwerken aan de technologische ontwikkeling van tankvliegtuigen. Zo moet een eind worden gemaakt aan het tekort aan tankvliegtuigen die in de lucht jachtvliegtuigen bijtaken.

Dat hebben de EU-ministers van Defensie gisteren afgesproken in Brussel. Om kosten te drukken zetten twaalf landen, waaronder Nederland, ook samen veldhospitalen op.

Bij de NAVO-acties boven Libië vorig jaar bleek dat de Europese landen een groot tekort hebben aan tankvliegtuigen. Zij hadden bij 80 procent van hun vluchten boven Libië de Amerikanen nodig. De Europeanen hebben zo’n veertig tankvliegtuigen, de Amerikanen 650.

Minister Hans Hillen (Defensie, CDA) zei in Brussel dat de samenwerking de effectiviteit van de krijgsmacht versterkt. „En door de krimpende budgetten is het noodzaak.”

Volgens Hillen wil Frankrijk het zogenoemde ‘European Air Transport Command’ op vliegbasis Eindhoven gebruiken voor de Europese tankvliegtuigen. Het initiatief kwam van Frankrijk en het idee wordt gepresenteerd op de NAVO-bijeenkomst in Chicago in mei, waar defensiesamenwerking een thema is.

De VS, die hun aandacht militair-strategisch meer richten op Azië, willen dat de Europese landen minder afhankelijk worden van Amerikaanse militairen en Amerikaans materieel.

Hillen heeft gisteren ook met zijn Europese collega’s besproken om Somalische piraten niet alleen op zee, maar ook op land te gaan bestrijden.