Endemol gered na akkoord over schulden

Still uit YouTube-video.

Endemol is gered. De door een immense schuldenlast geteisterde televisieproducent heeft een akkoord bereikt met verschillende schuldeisers, meldt NRC Handelsblad vanmiddag.

Het Britse hedgefonds Apollo en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte Investments hebben de meerderheid van de schulden van anderen overgenomen. Maanden van moeizame onderhandelingen tussen de aandeelhouders en schuldeisers gingen hier aan vooraf.

Apollo en Cyrte Investments zullen de schulden omzetten in aandelen, waardoor zij de grootste aandeelhouders zullen worden, zegt Frank Botman, directeur van Cyrte, dat sinds 2007 een derde van de aandelen in handen heeft.

“We geloven in Endemol en hebben besloten er dus bij betrokken te blijven.”

De twee andere aandeelhouders, het Italiaanse mediaconcern Mediaset van Silvio Berlusconi en de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, blijven eveneens zitten als “kleine participanten”.

Grote financiële problemen door schuldenlast van 2,7 miljard euro

Endemol kwam in de afgelopen jaren in grote financiële problemen door de schuldenlast van 2,7 miljard euro die het was aangegaan in 2007, toen Cyrte samen met Goldman Sachs en Mediaset, Endemol van de beurs haalde. De aflossing van die schuld was niet meer op te brengen toen de economische crisis voor lagere inkomsten zorgen. Endemol kon niet meer aan zijn verplichtingen aan de banken voldoen, waarvan Barclays de grootste schuldeiser was. In 2010 leed het bedrijf door een afboeking een verlies van 1,3 miljard euro. Barclays heeft, na aanvankelijk verzet, zijn schulden verkocht aan Apollo.

Bereikte akkoord ‘goed nieuws

John de Mol, medeoprichter van Endemol, is niet direct bij het akkoord betrokken, maar is als investeerder in Cyrte indirect wel aandeelhouder in Endemol. Het ligt voor de hand dat Endemol met De Mols eigen productiemaatschappij Talpa samenwerking gaat zoeken. Daar wil Botman niet op vooruit lopen. Maar:

“Het is duidelijk dat beide partijen veel aan elkaar zouden kunnen hebben: de creativiteit van Talpa gekoppeld aan het internationale netwerk van Endemol.”

Volgens Just Spee, financieel directeur van Endemol, is het bereikte akkoord “goed nieuws” voor zijn bedrijf.