Een ode aan M.C. Escher, de populairste kunstenaar van 2011

9.677 mensen. Zoveel bezoekers trok de expositie van de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher in Rio de Janeiro vorig jaar gemiddeld per dag. Daarmee is het de best bezochte expositie van vorig jaar. Een ode aan Escher, die zijn tijd ver vooruit was.

Onmogelijke voorstellingen en optische illusie. De Nederlandse graficus M.C. Escher (1898-1972) was een meester in gezichtsbedrog. In zijn werk maakte hij veelvuldig gebruik van de dubbele perspectieflijn, vlakvulling, spiegeling en symmetrie.

Het mathematische werk van Escher:

Eschers kunst was van april tot juli te zien in het Centro Cultural Banco do Brasil. In het oude bankgebouw werden twee andere tentoonstellingen georganiseerd die ook in de top tien terechtkwamen.

De onmogelijke figuren van Escher nabouwen? Andrew Lipson deed het, in legostenen.

    • Marije Willems