De Nooijer en Taekema keren terug in Oranje

Drievoudig wereldhockeyer van het jaar Teun de Nooijer (36) en strafcornerspecialist Taeke Taekema (32) maken weer deel uit van de Nederlandse hockeyselectie die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Londen. Dat heeft de Nederlandse hockeybond (KNHB) vanochtend bekendgemaakt.

Bondscoach Paul van Ass komt daarmee terug van zijn besluit uit januari om de twee routiniers uit zijn selectie te zetten. Hij oordeelde toen dat De Nooijer (445 interlands) en Taekema (224 interlands) „een blokkade” vormden voor de jonge spelers in zijn selectie. Ook vond hij dat de twee gezien hun staat van dienst te weinig brachten. Van Ass baseerde zijn besluit mede op het spel van De Nooijer en Taekema tijdens de Champions Trophy in december in Nieuw-Zeeland, waar Nederland als derde eindigde.

Tijdens een oefenstage in Australië vorige maand verloor de Nederlandse hockeyploeg zonder DeNooijer en Taekema drie wedstrijden tegen de thuis spelende wereldkampioen. Afgelopen dinsdag leed Nederland een nederlaag in een oefenwedstrijd tegen België, de laagst geklasseerde tegenstander die Nederland tegenkomt in de poulefase van de Olympische Spelen in Londen. Zijn besluit, zo sprak Van Ass na die wedstrijd, stond toen al vast.

Voor De Nooijer, spelverdeler van Bloemendaal, kan ‘Londen’ zijn vijfde Spelen worden, waarmee hij zich bij een select groepje teamsporters zou voegen. Goud won hij in Atlanta (1996) en in Sydney (2000). Olympisch goud in Londen zou De Nooijer één van de meest succesvolle Nederlandse teamsporters ooit maken. In 1998 hielp hij Nederland met een golden goal aan de wereldtitel.

Taekema, verdediger bij landskampioen Amsterdam, vormde met zijn strafcorner een belangrijk wapen voor Nederland, onder meer bij de Europese kampioenschappen in 2007 in Manchester, de laatste hoofdprijs van de hockeymannen in de afgelopen vijf jaar.

Van Ass, De Nooijer en Taekema waren vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Vanmiddag zou de bondscoach een toelichting geven op het bondskantoor in Nieuwegein.

Geloofwaardigheid: pagina 32-33