China dwingt advocaten trouw te zweren aan partij

De maatregel past in het streven van de Chinese autoriteiten om meer greep te krijgen op de advocatuur.

Peking. China heeft gisteren een nieuw reglement afgekondigd dat advocaten verplicht bij het afleggen van hun ambtseed trouw te zweren aan de opvattingen van de partij. De nieuwe eis geldt niet slechts voor nieuwe advocaten maar ook voor pleiters die al langer actief zijn en hun licentie moeten vernieuwen.

De maatregel past in het streven van de Chinese autoriteiten van de laatste jaren om meer greep te krijgen op de advocatuur. Vorig jaar trok de regering de licenties van sommige advocaten die politiek gevoelige zaken aannamen in. Bij anderen werd de licentie tijdelijk opgeschort. Andere advocaten, onder wie de dissident Gao Zhiseng en de blinde activist Chen Guangcheng, zijn zelf onder huisarrest geplaatst of in hechtenis genomen.

De nieuwe maatregel heeft onmiddellijk tot een storm van kritiek geleid binnen China zelf. Jiang Tian-yong, een advocaat die vaak zaken behartigt voor aidspatiënten noemde de maatregel „belachelijk in een moderne samenleving” en „onvoorstelbaar in enig ander land.” Een andere advocaat, die anoniem wilde blijven, verklaarde tegenover het persbureau AFP dat de nieuwe stap neerkomt op een aanslag van de staat op de rechtsstaat.

Andere advocaten wezen erop dat advocaten geen deel uitmaken van het overheidsapparaat en daarom uitsluitend aan de constitutie gebonden zijn. AFP, BBC