Buma: vertrekpremie Van Rij 7 ton

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft een ontslagvergoeding van 700.000 euro betaald aan Cees van Rij, de directeur juridische zaken die in juli vertrok. Dat staat in het jaarverslag over 2011, dat begin mei wordt gepubliceerd. Buma/Stemra heeft dat bevestigd.

De organisatie wilde vorig jaar geen toelichting geven op het plotselinge vertrek van Van Rij. Hij was 14 jaar in vaste dienst bij de organisatie.

De organisatie, die de belangen van zowel componisten als muziekuitgevers behartigt, lag vorig jaar herhaaldelijk onder vuur. Componisten klaagden onder meer dat zij als auteurs geen of te weinig geld kregen voor hun werk terwijl de directieleden van Buma/Stemra topsalarissen verdienden. Uit het jaarverslag over 2010 bleek dat de salarissen van de directieleden boven de Balkenendenorm (187.340 euro) lagen. Van Rij verdiende in 2010 233.900 euro, exclusief pensioenlasten.

Interim-bestuursvoorzitter Leo de Wit laat weten dat de ontslagvergoeding van 700.000 euro die Van Rij heeft ontvangen tot stand is gekomen op basis van de rechtspositie die hij had opgebouwd. Het bedrag is volgens De Wit opgebouwd volgens de nieuwe kantonrechtersformule.

    • Claudia Kammer