Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Desi Bouterse schoot twee mensen dood tijdens decembermoorden’

Een getuige heeft onder ede verklaard dat Bouterse persoonlijk mensen vermoordde in 1982. Foto Reuters / Ranu Abhelakh

Een getuige en medeverdachte in het proces van de decembermoorden, Ruben Rozendaal, heeft vandaag verklaard dat de Surinaamse president Desi Bouterse in 1982 twee mensen heeft doodgeschoten. Het zou gaan om Cyrill Daal en Soerindre Rambocus.

Rozendaal verklaarde daarbij dat Bouterse hem in mei 2010 tienduizend dollar heeft betaald, zo meldt de Surinaamse nieuwssite Starnieuws vanmiddag.

Bouterse was volgens Rozendaal op 7 en 8 december 1982 in het Fort Zeelandia, waar vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van Bouterse werden omgebracht.

“Ik heb lijken gezien om half zes in de ochtend op 8 december. Hij heeft ons voorgelogen dat er een coup zou plaatsvinden en de mensen daarom opgehaald moesten worden. Ik heb hem toen geloofd, maar achteraf blijkt dit niet waar te zijn. Dit is geen militaire actie. Het zijn gewoon brute en laffe moorden geweest. De mensen zijn uit bed gehaald en naar Fort Zeelandia gebracht. Mensen zijn als beesten behandeld.”

Rozendaal zei dat Bouterse destijds zijn boezemvriend en vertrouweling was. Daarnaast verklaarde de getuige dat de huidige president van Suriname wapens ruilde met de Colombiaanse rebellenbeweging FARC voor drugs. Rozendaal benadrukte daarbij dat Bouterse een crimineel is: “Bouterse kan vergeleken worden met de Godfather.”

Jarenlang voortslepend proces

Op 8 december 1982 werden in Fort Zeelandia in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo vijftien tegenstanders van het militaire regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht. In 2007 startte het proces tegen 25 verdachten in de zaak, maar het proces liep grote vertraging op. In augustus 2010 werd Bouterse president van Suriname.

Justitie wilde vandaag Rozendaal nog een keer horen omdat hij is de enige is die een belastende verklaring tegen Bouterse heeft gegeven. Omdat hij dit echter nooit onder ede deed wil justitie nu dat hij dit alsnog doet. De zitting die vanochtend begon is de laatste van de getuigenverhoren in het slepende proces. Het OM zal daarna waarschijnlijk met een strafeis komen.

Amnestiewet besproken in het parlement

Ondertussen is het wachten op het begin van een vergadering in het parlement waarin gesproken moet worden over de uitbreiding van een amnestiewet. Als een wijziging van de wet door het parlement wordt aangenomen, wordt het proces rond de decembermoorden gestaakt en gaan president Desi Bouterse en andere verdachten vrijuit. De kans dat dit gebeurt is echter klein, aangezien het plan zowel binnen als buiten het parlement op veel weerstand is gestuit.