Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Ontwikkelingshulp

Bill Gates vraagt kabinet niet te bezuinigen op ontwikkelingshulp

Microsoft-voorzitter Bill Gates heeft in een interview met de NOS het kabinet-Rutte opgeroepen niet te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Gates is bang dat als Nederland gaat bezuinigen, dat andere landen dat ook zullen doen. Foto AFP / Paul J. Richards

Microsoft-oprichter Bill Gates heeft het kabinet-Rutte opgeroepen niet te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Dat zegt de filantroop in een interview met de NOS.

In het interview roept Gates de Nederlandse regering op 0,7 procent van het bruto nationaal product te blijven besteden aan ontwikkelingshulp. Die 0,7 procent komt voort uit de Millenniumdoelen van de Verenigde Naties.

Beluister een fragment van het telefonische interview:

Gates benaderde de NOS om zijn zorgen te uiten over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld:

“Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen. Zo heeft Groot-Brittannië voor volgend jaar het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhoogd.”

‘Ontwikkelingshulp kan groot verschil maken’

Gates, die zelf jaarlijks miljoenen aan goede doelen geeft, benadrukte hoe belangrijk ontwikkelingshulp is:

“Ik heb met eigen ogen gezien wat een groot verschil ontwikkelingshulp kan maken. Dat is waarom ik al mijn geld erin steek.”

“Nederlanders zouden trots moeten zijn op hun gulheid. Ze redden levens”, aldus Gates. Het zou hem teleurstellen als het terugdringen van begrotingstekorten ten koste van de armsten in de wereld gaat.

PVV wil bezuinigen op ontwikkelingshulp

Gedoogpartner PVV wil het liefst alleen noodhulp geven, en alle ontwikkelingshulp afschaffen. Volgens Gates is dat niet de oplossing, omdat er kinderen niet dood gaan door natuurrampen maar door de situatie in dat land.