‘Atsma knoeit met kosten statiegeldsysteem’

Den Haag. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) spiegelt de kosten van het statiegeldsysteem onjuist voor. Dat stelt statiegeldsysteemleverancier Tomra deze week in een brief aan de staatssecretaris. Een woordvoerder van Atsma wijst de beschuldigingen van de hand.

Atsma meldde begin deze maand dat het inzamelen van een plastic fles via het statiegeldsysteem 6 cent per fles kost. Via de algemene inzameling van plastic zouden de kosten 1,5 cent per fles bedragen. De volgens hem hoge kosten waren voor Atsma een argument om het systeem per 2014 af te schaffen.

Volgens Tomra, dat veruit de meeste Nederlandse statiegeldflessen verwerkt, weegt Atsma alleen de cijfers mee die hem goed uitkomen. Het oorspronkelijk Noorse bedrijf vreest voor de driehonderd banen bij het bedrijf als de plannen van Atsma doorgaan. (Novum)