Almelo viert Paaszondag met finale in de Kuip

Heracles Almelo heeft zich na verlenging tegen AZ (4-2) geplaatst voor de finale van de KNVB-beker tegen PSV. „Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou bereiken.”

Middenvelder Kwame Quansah viert de overwinning van Heracles op AZ. De club uit Almelo haalde voor het eerst de bekerfinale. Foto Jasper Ruhe

Jan Smit maakte zes maanden geleden met de spelersgroep van Heracles Almelo de afspraak dat ze de finale van de KNVB-beker zouden halen. De voetballers hielden woord en schreven gisteravond na verlenging geschiedenis met een 4-2 overwinning op AZ. Maar de voorzitter besefte even voor middernacht dat hij voor 8 april een huisje heeft geboekt op Vlieland. „De Kuip wordt de nieuwe vakantiebestemming”, glom Smit. „Maar met één auto zullen we het niet redden. Ik denk dat we meer dan driehonderd bussen nodig hebben.”

Smit danste na 120 slopende minuten over het veld in Alkmaar, stompte met zijn vuisten in de lucht en omhelsde zelfs de verbouwereerde grensrechters. „Dit is zó uniek”, jubelde Smit. „Dit evenaart de promotie naar de eredivisie op 20 mei 2005. We bestaan volgend seizoen 110 jaar en hopen komende zomer te beginnen met de bouw van het nieuwe stadion. Dit zorgt voor zo veel nieuw draagvlak in de regio.”

De voorzitter had de volledige wedstrijddag beleefd met de spelersgroep. Hij at met de voetballers en zag hun koppies „spier- en spierwit” worden van de zenuwen. „Ik zit heel dicht op de groep”, vertelde de voormalige gerechtsdeurwaarder, die na een wanprestatie van Heracles wel eens de kleedkamer is ingestapt voor een reprimande. „Ik feest met de jongens en huil met ze, vandaag was dat niet anders.”

De totale stilte in de kleedkamer had Smit goede hoop gegeven. Het was dezelfde stemming geweest als voor de overwinning op streekgenoot FC Twente, vlak na de winterstop. Zoals altijd wenste hij de voetballers één voor één succes, met voor ieder een persoonlijke noot. Zo vroeg hij middenvelder Lerin Duarte zijn straatvoetbalmentaliteit te tonen en sprak hij zijn grenzeloze vertrouwen uit in reservedoelman Dennis Telgenkamp, die de geschorste Remko Pasveer moest vervangen.

Telgenkamp, die zijn ploeg met knappe reddingen overeind hield, was met invaller Thomas Bruns, die na 110 minuten het winnende doelpunt maakte, het middelpunt van de feestvreugde. Beiden zijn afkomstig van zondagvierdeklasser SV Omhoog uit Wierden, vlakbij Almelo, vertelde de doelman trots. Of hij zenuwachtig was geweest? „Nee hoor, ook in de halve finale van de beker is het gewoon elf tegen elf.”

Verdediger Tim Breukers kon de overwinning nauwelijks onder woorden brengen. „Ik geloof dat ik het nog niet helemaal besef. Dit is een prachtige dag. Ik heb nooit gedacht dat ik dit zou bereiken.”

Eenvoud siert Heracles, op het veld en in de bestuurskamer. Smit, die volgens de overleden oud-trainer Fritz Korbach zo zuinig is dat hij maar uit één oog huilt, leeft de begroting strikt na. In Almelo is geen ruimte voor topsalarissen, wel voor zorgvuldige scouting. Mandekker Mark Looms is de enige Almeloër in de selectie, maar veel Heraclieden spelen al jaren voor de club. Zo is de Ghanese middenvelder Kwame Quansah bezig aan zijn achtste seizoen, de Braziliaanse spits Everton aan zijn zesde.

Met Peter Bosz koos Smit voor een trainer die verzorgd spel propageert. De voormalig technisch directeur van Feyenoord moest zijn ploeg na vier competitienederlagen resetten voor de halve finale tegen AZ. „Het mag eigenlijk niet, maar onbewust zullen sommige jongens al met deze wedstrijd bezig zijn geweest. We hebben het vertrouwen proberen terug te brengen met beelden van ons dominante spel tegen PSV en SC Heerenveen. Want we wisten dat we hier alleen konden winnen door zelf ook aanvallend te voetballen.”

Bosz heeft de spelersgroep voor verzorgd spel, met houterige, maar gedegen verdedigers, een technisch zaalvoetbalmiddenveld en handige aanvallers. Hij besloot als mentale voorbereiding al een dag eerder naar Alkmaar te reizen. Lachend: „Bij Europees voetbal zitten ze ook in een hotel. Ik dacht: laat ze daar maar vast aan wennen.”

Heracles kwam snel op voorsprong via Everton, maar mocht blij zijn dat het bij rust slechts 2-1 was voor de thuisploeg. De nummer twaalf van de eredivisie profiteerde in de tweede helft echter van ogenschijnlijke vermoeidheid van de koploper en won in de verlenging. Bij het bevrijdende doelpunt van invaller Ninos Gouriye staken de reserves van Heracles alvast het complete veld over naar de 8.500 meegekomen supporters. „Wij gaan Europa in”, zongen ze.

Maar voor het zover is, wacht op Paaszondag de finale tegen achtvoudig bekerwinnaar PSV. Bosz: „Het was een waanzinnige, emotionele avond, maar nu willen we ook winnen in de Kuip. Dan schrijven we pas echt geschiedenis.”