Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Zorgminister Schippers: geen hulpverlening aan agressieve patiënt

Agressieve patiënten hoeven geen behandeling van hulpverleners in de zorg te verwachten. Dat staat in een actieplan dat vandaag door minister van Volksgezondheid Edith Schippers naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

De maatregel moet het geweld in de zorg terugdringen. “Cliënten hebben zeker recht op zorg, maar met rechten komen ook plichten”, vindt Schippers (VVD). Nu gaan hulpverleners vaak door met behandelen omdat ze denken dat ze een zorgplicht hebben.

Bij agressief gedrag wil de minister dat artsen een patiënt de deur wijzen of vragen later terug te komen. Dat geldt echter alleen voor gevallen die niet levensbedreigend zijn. Instellingen moeten zelf bepalen waar de grens ligt.

“Het is belangrijk om het stoppen van de zorgverlening serieus te overwegen, hier binnen de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen als zij te maken hebben met agressie en geweld”, ligt Schippers toe. Het actieplan is samen met werkgevers, werknemers en vakbonden opgesteld.

Het actieplan is samen met werkgevers, werknemers en vakbonden opgesteld. Ook minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelen (VVD) en staatssecretaris van Volksgezondheid Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) zijn bij het plan betrokken.