Zeveren over nare mannen

Scott & BaileyEén, 20:20-21:05 uur

Man en vrouw zitten in duur restaurant. Vraagt hij haar ten huwelijk? Nee, hij dumpt haar. Hij blijkt getrouwd, zij wil wraak. Met dat cliché begint de Engelse politieserie Scott & Bailey, vanaf vanavond te zien op de Vlaamse zender Eén.

Rachel Bailey, de vrouw die het overkomt, is rechercheur in Manchester. Dat komt handig uit. Als een met opsporingsbevoegdheden uitgeruste variant van Glenn Close in Fatal Attraction laat ze het adres van haar ex achterhalen. Vervolgens chanteert ze hem met hun affaire. Haar partner Janet Scott, iets ouder en veel wijzer, hoort de verhalen hoofdschuddend aan.

Bailey’s frustraties nemen circa de helft van de eerste aflevering in beslag. Tussendoor moet een interessante, als zelfmoord vermomde moord op een zwanger meisje worden opgelost. Wat diezelfde Bailey in de beste scène even regelt. Ze manoeuvreert de dader vriendelijk maar scheermesscherp naar een bekentenis.

Waarom dan – dames schrijvers! – haar ook neerzetten als een sneue vrouw die niet over een vervelend geëindigde relatie heen kan komen en daar continu over loopt te zeveren? Er zijn al zoveel tv-series met vrouwen die over mannen zeuren.

Aan het einde van deze eerste aflevering trochelt Bailey haar ex de flat af die eerder hun liefdesnestje was. Hij bezweert dat het daarmee afgelopen moet zijn. „Wha’ever”, antwoordt ze. Voor de serie is te hopen dat ze naar hem luistert.

Roelie Fopma

    • Roelie Fopma