Woedende reacties op aanpak Brits pensioen

De regering-Cameron moet de komende vier jaar 81 miljard pond bezuinigen om het gat op de begroting te dichten. Versobering van een belastingaftrek voor ouderen is een electoraal risico.

De dagelijkse file op de A13 bij Londen. De regering wil het verouderde wegennet nu verpachten. Foto Bloomberg

‘Granny tax grab’ en ‘Osborne picks the pockets of pensioners’. Zo vatten de kranten vanochtend de Britse begroting samen, en concludeerden: minister van Financiën George Osborne financiert een belastingverlaging voor rijke Britten door de belastingvrije voet voor gepensioneerden te bevriezen.

Het is niet die reactie waar de minister van Financiën op had gehoopt, zo was vanochtend duidelijk te horen uit zijn pissige antwoord tegen de BBC. „Het is mijn taak baan om de economie te bevorderen, niet om krantenkoppen te verzinnen.”

De Britten kampen met een begrotingstekort van 7,6 procent, en een verwachte economische groei van slechts 0,8 procent. Volgend jaar zou dat 2 procent moeten worden. Met deze begroting wil Osborne opnieuw „werk belonen, bedrijven steunen, en partij kiezen voor diegenen die ernaar streven het beter te krijgen voor zichzelf en hun families”. Of zoals zijn staatssecretaris Mark Hoban gisteren aan enkele journalisten uitlegde: „We willen de Britse economie ondersteunen door bedrijven en export te stimuleren, en een eerlijker belastingstelsel te creëren.”

Dat doet de Britse regering onder meer door de vennootschapsbelasting geleidelijk te verlagen naar 22 procent in 2014, en mogelijk daarna naar 20 procent. De belastingvrije voet wordt met 1.000 pond verhoogd naar 9.205 pond waardoor twee miljoen armere Britten geen belasting hoeven te betalen. Onderwijl wordt ook de inkomstenbelasting voor de rijke Britten verlaagd met 5 procent. Zij betalen nu 50 procent belasting boven 150.000 pond, dat wordt 45.

De laatste maatregel is impopulair. Oppositieleider Ed Miliband sprak gisteren onmiddellijk over „een miljonairsbegroting” en vroeg zich in het Lagerhuis af hoeveel van zijn opponenten op de regeringsbanken zelf zouden profiteren van die maatregel: „Eén zin kwam deze keer niet over de lippen van de minister: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’.”

Volgens Hoban levert die in 2010 door Labour ingevoerde maatregel echter te weinig op voor de schatkist, en is het resultaat vooral dat hoge inkomens naar het buitenland verhuizen. Ter compensatie wordt de ‘stamp duty’, een met overdrachtsbelasting te vergelijken bijdrage, verhoogd tot 15 procent voor huizen boven de twee miljoen pond. Een maas in de belastingwet waardoor het mogelijk was via een buitenlands bedrijf een huis te kopen en zo de stamp duty te omzeilen, wordt gedicht.

Deze belastingmaatregelen werden echter volledig overschaduwd door de woedende reacties op het ‘granny tax’-plan. Sinds 1925 hebben gepensioneerden een hogere belastingvrije voet dan jongeren. Door die nu te bevriezen, brengt de minister de twee binnen enkele jaren bijeen en bespaart hij de komende vijf jaar 3,5 miljard pond. Osborne noemde het „een versimpeling van het belastingstelsel”.

Maar ruim 4,4 miljoen 65-plussers zullen er, zo is de berekening van economen, volgend jaar tussen de 83 en 285 pond per jaar op achteruitgaan, ondanks een ook aangekondigde pensioenverhoging met 5 pond.

Het werd gisteren „een misdadige aanval op fatsoenlijke gepensioneerden” genoemd, en er werd verwezen naar Winston Churchill, de minister van Financiën die de maatregel invoerde om te zorgen dat gepensioneerden voldoende inkomen zouden behouden. Vanochtend zijn zelfs de regeringsgezinde kranten woedend.

Dat is deels veroorzaakt doordat in tegenstelling tot alle andere maatregelen, de ‘granny tax’ niet van te voren uitlekte en ook niet voorkwam in de toespraak die Osborne hield in het Lagerhuis. Oppositieleider Miliband wist van niets en verwees er in zijn eerste reactie ook niet naar.

Het kan gevaarlijk uitpakken voor de coalitieregering. Zoals veel oud-politici kunnen vertellen: oudere kiezers zijn diegene die altijd naar de stembus gaan.

    • Titia Ketelaar