Weer

We beleven een buitengewoon fraaie lenteperiode met veel zonneschijn en hoge temperaturen. Op de warmste plekken nadert de temperatuur vanmiddag, morgen en zaterdag de twintig gradengrens. Dat is ver boven het klimatologisch gemiddelde voor deze fase van maart (landinwaarts circa 11 graden). Extreem zijn deze waarden echter niet: het record stamt van 29 maart 1968, toen het 23,9 graden werd in De Bilt en in Venlo en Gemert zelfs 25,6 graden.

Vanavond en vannacht is het helder en koelt het af naar 2 tot 6 graden.

Morgen verloopt weer zonovergoten. Er staat een lichte bries, 2 tot 3 Bft uit noordoostelijke richting. Langs de Waddenkust blijft de temperatuur daardoor iets achter, met 12 graden. Elders wordt het 16 tot 19 graden.

In het weekend draait de wind naar noord tot noordoost. Iets vochtigere lucht van boven zee stroomt daarmee het land binnen. Zaterdag heeft de Waddenkust daardoor risico op lage bewolking. Zondag kan het op meer plekken in het noorden en noordwesten van het land een tijdje grijs zijn voordat de zon weer doorbreekt. Verder is het dus een prachtig weekeinde, met op zondag nog altijd 10 graden op de Waddeneilanden tot 18 graden in Limburg.