Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Warmste 22 maart ooit - record 1936 verbroken

Een zonnig, stenen terras met 4 metalen stoelen en een metalen tafel onder een blauw bewolkte hemel, uitkijkend op een groen gazon met bomen. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. 29 juli 2010
Een zonnig, stenen terras met 4 metalen stoelen en een metalen tafel onder een blauw bewolkte hemel, uitkijkend op een groen gazon met bomen. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Nederland. 29 juli 2010 Het is vandaag echt weer om op het terras te gaan zitten. Foto NRC / Vincent Mentzel

Nooit eerder was het zo warm op 22 maart als vandaag. Met een temperatuur van 19,1 graden om 15.00 uur in De Bilt is het record van 19 graden uit 1936 nipt verbroken. Mogelijk stijgt de temperatuur nog een paar tienden, meldt weeronline.nl.

Ook morgen is er kans dat het dagrecord wordt verbroken. Het moet dan 20,4 graden worden om het record uit 1945 te verbreken. Het fraaie lenteweer houdt volgens de meteorologen van weeronline.nl nog zeker tot na het weekeinde aan.

Maart 2012 is überhaupt op weg veel warmterecords te verbreken. Tot nu toe is de gemiddelde etmaaltemperatuur 7,5 graden. Het lijkt er op dat de gemiddelde temperatuur aan het einde van de maand uit op 8,8 graden uitkomt, waarmee het oude temperatuurrecord van maart uit 1991 wordt geëvenaard.

De maand maart is naast uitzonderlijk warm erg droog. Gemiddeld viel in het land zo’n 18 millimeter, tegenover 60 millimeter normaal. En hier lijkt nauwelijks een druppel bij te komen het restant van de maand. Ook in februari viel al veel minder neerslag dan normaal.