Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Geopolitiek

Waarnemers naar Birma

Birma heeft internationale waarnemers uitgenodigd om de verkiezingen van 1 april te volgen.

Rotterdam. Door waarnemers toe te laten hoopt het geïsoleerde Myanmar het Westen te overtuigen de sancties tegen het land te versoepelen. Het is voor het eerst dat het geïsoleerde land, waar militairen feitelijk de dienst uitmaken, daartoe overgaat. Oppositieleidster Aung San Suu Kyi mag voor het eerst aan de verkiezingen deelnemen sinds de militairen in 1990 weigerden de overwinning van haar National League for Democray te erkennen. In november 2010 werd haar jarenlange huisarrest opgeheven. De EU, de VS en de VN noemen de verkiezingen „een belangrijke test” voor Birma’s hervormingsbereidheid. AP